Povodom tragičnog događaja u osnovnoj školi u Beogradu, Vlada Republike Srbije, donela je Odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji čitave Republike Srbije, i to od 5. do 7. maja. U pucnjavi koju je u sredu izazvao učenik ove škole, smrtno je stradalo devet osoba – radnik obezbeđenja i učenici, dok je šestoro ranjeno, dvoje sa težim povredama, životno ugroženi.

Dan žalosti označava se spuštanjem zastave na pola koplja, svaki poslodavac dužan je da na Dan žalosti omogući zaposlenima da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu nastradalim ljudima u nesreći zbog koje je Dan žalosti proglašen. Mediji su dužni da u svojim programima umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne Danu žalosti. Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na Dan žalosti listove odštampaju u crnoj boji.

U obrazovnim ustanovama Dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a muzeji, pozorišta, bioskopi, i organizovanje sportskih manifestacija treba da bude prilagođeno Danu žalosti.

Za vreme Dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *