BOR – Kada spoljna temperatura pređe 40 stepeni nije sve jedno da li ste na radnom mestu koje je u zatvorenom, klimatizovanom prostoru ili ste na njivi, vrelom asfaltu, pored topioničke peći ili za volanom kamiona. Radnici koji su stalno na otvorenom su u najtežem položaju. Na površinskom kopu Veliki Krivelj, vozači bagera, buldožera i teških kamiona stalno su na suncu.

„U svim basenskim pogonima primenjene su organizacione, tehničke i zdravstvene mere. Organizovan je rad u tri smene, povećali smo broj i trajanje pauza i obezbedili dovoljne količine rashlađene vode“ – kaže Vladimir Dimitrijević, referent bezbednosti i zaštite na radu.

On ističe i redovno održavanje rudničkih puteva koje cisterne svakoga dana sa oko 300 kubika tehničke vode poliju puteve da bi se slegla prašina koju za sobom ostavljaju teški kamioni.

„Putevi se dobro održavaju jer su cisterne non-stop na terenu, pa uspevaju da rasteraju oblake prašine i koliko toliko osveže kop, a i zaštite obližnje selo od nje. Takođe, pojačali smo i osmatranje okolnih šuma i ostalih zelenih površina, a cisterne su tu da odmah priskoče gašenju početnog požara“ – naglašava Dimitrijević.

U toku jedne smene bagerista utovari i do 80 kamiona, a vozač teških kamiona u jednoj smeni prosečno preveze 10 do 12 tura, odnosno 1.200 do 1.440 tona rude ili jalovine. I pored toga što je u najnovijim rudarskim mašinama kabina klimatizovana, bušačima, bageristima i vozačima teških kamiona leti je najteže jer su tokom smene sve vreme izloženi suncu i, često, tropskoj temperaturi.

„Napolju jeste 40 u plusu, ali moja kabina je klimatizovana, pa mi posao ne pada teško. Čim vrućine zapeku, ja erkondišn podesim na „proleće“ i nema problema. Klima je spas“ – naglašava bagerista Ivan Šerbanović.

Ostali radnici izlaze po potrebi na teren. Tako rade i mineri. Njihov posao je inače rizičan, a na visokoj spoljnoj temperaturi deluje kao da se rizik dodatno povećava.

„Rudarski „hleb sa sedam kora“ ionako se teško vari, ali lakše se „proguta“ uz dobru organizaciju, duže pauze i dovoljno tečnosti.“ – kaže poslovođa čete minera na kriveljskom kopu Goran Petrović.

Bez obzira na to da li je temperatura niska ili visoka proizvodnja na kopovima ne prestaje. Zaposleni u ovom delu kombinata bakra naglašavaju da je mnogo jednostavnije raditi sa novom opremom, koja je klimatizovana nego sa starim bagerima i kamionima, a veće pauze i rashlađena tečnost koju je obezbedio menadžment RTB-a Bor za radnike u svim pogonima dodatno pomažu da izdrže vrele dane na jednom od najvećih kopova u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *