Tuberkuloza – jedan od deset vodećih uzroka smrti

SRBIJA – Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u svetu je od tuberkuloze prošle godine obolelo oko 10,4 miliona ljudi,a ova bolest ujedno predstavlja i jedan od deset vodećih uzroka smrti. Vizije Svetske zdravstvene organizacije, takozvani milenijumski ciljevi su da se postigne nula smrtnosti, i ako može vrlo niska stopa razboljevanja, odnosno da 90 odsto ljudi na ovoj planeti nikada ne bude bolesno od tuberkuloze. Prema podacima koje na simpozijumu „Tuberkuloza – apdejt 2016“ iznela direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, Violeta Mihajilović Vučinić, u Srbiji je prošle godine registrovano više od 900 novoobolelih od tuberkuloze, najviše među populacijom od 41 do 50, kao i preko 60 godina, dok je mali broj obolelih registrovan kod dece uzrasta do četiri godine. Ona je takođe naglasila i da je tuberkuloza mnogo više rasprostranjena među muškarcima, nego među ženama. Prema podacima, regioni sa visokom stopom oboljenja od tuberkuloze u Srbiji su Kolubarski, Mačvanski i Raški.

Pre više od decenije, broj obolelih od tuberkuloze je u Srbiji bio trostruko veći, odnosno na 100 hiljada stanovnika bilo je njih 37, a sada se situacija popravlja. Procenat izlečenja od tuberkuloze u Srbiji je prošle godine bio 78 odsto, pa podaci pokazuju da samo šest osoba ima multirezistentnu tuberkulozu koja se ne može lečiti.

Lekari ističu da jedna trećina svetske populacije ima latentnu tuberkulozu koja nije infektivna i koja se ne manifestuje kao bolest, ali nekada može da pređe u aktivnu bolest. Zato je važno posebnu pažnju posvetiti identifikaciji i detekciji tih osoba. Smrtnost od tuberkuloze u svetu je veoma visoka, pa je cilj deklaracije Svetske zdravstvene organizacije, čiji je i Srbija potpisnik, da se svake godine za četiri odsto smanjuje broj obolelih.

Tuberkuloza – jedan od deset vodećih uzroka smrti, 27. novembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *