U borskoj topionici oktobar za sada najuspešniji mesec

BOR – Od početka godine radnici borske Topionice proizveli su više od  72 hiljade tona anodnog bakra. Topioničari su u oktobru dali 8.086 tona anoda, čime su prvi put ove godine premašili 8.000 tona što je, ujedno, rekordna proizvodnja u 2018. Prema rečima nadležnih u Topionici, da je bilo dovoljno šarže, sigurno bi bila dostignuta rekordna produkcija od početka rada nove topionice koja je iznosila 8.260 tona anodnog bakra  koja je ostvarena u septembru 2017. godine.

Posle oktobarskih rezultata, koji će najverovatnije ostati rekordni do kraja godine, Topionica je za 27 dana novembra, umesto predviđenih 7.258 tona, produkovala 6.515 tona anodnog bakra, što je 90 odsto realizacije plana. Za to je bilo neophodno preraditi 29.178 tona šarže, što je malo iznad 90 procenata predviđene količine od kojih je 17.800 tona iz sopstvene proizvodnje, 8.480 tona uvoznog i 935 tona hladnog materijala.

Potrošnja normativnih materijala, pre svega, kiseonika i azota se, takođe, kretala u predviđenim granicama, kao i iskorišćenje koje je kretalo između 95 i 98 odsto. Mali proboj zabeležen je samo na topiteljima koji su u funkciji kvaliteta dopremljenih koncentrata. Кiseonik i azot su bili ispod ugovorenih vrednosti, dok je mazut u granicama normativnih parametara.

Nije bilo neočekivanih, već samo tri planska zastoja koji su bili iznuđeni zbog nedostatka sirovina za preradu, ali su bili neminovni radi miniranja. U nekoliko navrata došlo je do zamrzavanja vazduha i nemogućnosti regulacionih ventila da obavljaju svoju funkciju, pre svega, ventila za protok kiseonika za fleš-peć, ali su ovi kvarovi brzo otklonjeni kažu u borskoj topionici.

Bez obzira na zaostatak u odnosu na novembarski plan, topioničari očekuju da će u narednom periodu imati predviđen priliv koncentrata, kao i realizaciji planirane proizvodnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *