U Boru 700 obolelih od HOBP-a

BOR – Hronična opstruktivna bolest pluća je progresivno oboljenje od koga boluje skoro 10 odsto odraslog stanovništva. Javlja kao posledica aerozagađenja ili pušenja.

To je bolest disajnih puteva i nastaje udisanjem vazduha u kome je dosta čestica prašine i gasova. U Boru je jako razvijena obzirom da je ovo industrijski grad. Imamo 900 obolelih od brohnijalne astme koja se često preklapa sa HOBP-om i 700 pacijenata koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća. To znači da ukupno imamo 1600 pacijenata koji imaju smetnje sa disanjem, a svake godine otkrijemo sto novih pacijenata“ dr Nela Mitić, načelnik Grudnog odeljenja Opšte bolnice u Boru.

Simptomi ove bolesti su najčešće jako blagi i prođe mnogo vremena pre nego što se ona otkrije. Najpre se može prepoznati po zamoru koji je i prvi i najčešći simptom koji se javlja kod pacijenata.

Bolest je podmukla, baš zato što je zamor osnovni simptom često pacijenti to ne prepisuju bolesti već godinama starosti, gojaznosti i nekim drugim faktorima za koje smatraju da izazivaju zamor, neznajući da imaju obolele disajne puteve koji su suženi i onemogućuju dovoljan dovod vazduha, koji zapravo izaziva zamor. Drugi simptom je kašalj, sa ili bez iskašljavanja, koji je odbrambeni mehanizam od čestica prašine i gasova koji su izazivači ove bolesti“, dodaje dr Nela Mitić, načelnik Grudnog odeljenja Opšte bolnice u Boru.

Bolest je doživotna, ali se terapijom stavlja pod kontrolu. Leči se medikamentima za širenje disajnih puteva i ublažavanje zapaljenskih procesa. Na taj način produžava se i omogućava kvalitetniji život pacijenata.

Kako bolest napreduje, pacijenti su sve slabije pokretni, gojazni su, vezani za život u kući, teško se kreću uz i niz stepenice, tako da je njihov svakodnevni život i obavljanje svakodnevnih aktivnosti onemogućen. Kada bolest uznapreduje pacijenti za disanje koriste aparate za kiseonik, takvih slučajeva trenutno u Boru ima deset, ali ima još potencijalnih pacijenata čije stanje ukazuje na neophodnost korišćenja ovog aparata“, dodaje dr Nela Mitić, načelnik Grudnog odeljenja Opšte bolnice u Boru. Osim građana koji su ugroženi aerozagađenjem, u riziku su i aktivni kao i pasivni pušači. I zdrave kao i osobe sa simptomima bolesti sumnje mogu otkloniti spirometrijskom proverom, koju jednom godišnje mogu uraditi u Antituberkuloznom dispanzeru borske Opšte bolnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *