U Boru godišnje od raka oboli 300 ljudi

BOR – U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje 36 hiljada novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20 hiljada ljudi. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od karcinoma u našoj zemlji gotovo su identični uzrocima u zemljama u razvoju. Mušku populaciju najčešće pogađa rak pluća, debelog creva i prostate, dok je kod žena maligni proces najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice.

„Mi novootkrivenih slučajeva na godišnjem nivou imamo oko 300. Možda na prvi pogled ta brojka izgleda malo zastrašujuća i velika, ali moramo da uzmemo u obzir i maligna oboljenja kože, hematološka maligna oboljenja, karcinom pluća, dojke, kolorektuma, želuca i maligni melanom i kada se skupi ukupan broj svih tih malignoma onda se vidi da ipak ta brojka od 300 novootkrivenih i nije tako velika“, rekao je dr Goran Bogdanović, predsednik Društva za borbu protiv raka u Boru i dodaje „da je i u Boru najučestaliji karcinom pluća, sa 20-25 do 30 novootkrivenih kancera, i imamo oko 35 novootkrivenih kancera dojke i debelog creva“.

Ranom otkrivanju karcinoma doprinosi dobra opremljenost Opšte bolnice u Boru u kojoj se leči 80 odsto pacijenata iz Borskog okruga.

„S ponosom mogu da kažem da imamo najbolju endoskopiju u istočnoj Srbiji, da preko 1100 endoskopskih pregleda uradimo godišnje i na taj način otkrijemo negde oko 30-tak karcinoma debelog creva. Vrlo retko ulazimo u salu da operišemo na slepo, da neznamo od čega pacijent boluje, što pre 20 godina nikako nije bio slučaj“, istakao je dr Bogdanović.

Iako Opšta bolnica u Boru ima svu neophodnu opremu za dijagnostikovanje bolesti, problem je nedostatak sredstava za lečenje pacijenata na Onkologiji.

„U onkološkom dispanzeru u Boru ima oko 3950 kartona onkoloških bolesnika. Do pre dve godine saradnja sa Institutom za onkologiju je bila odlična, i dolazili su lekari iz instituta, ali je iz ekonomskih razloga saradnja obustavljena. Smatram da moramo da vodimo brigu i o ovim pacijentima i da ovaj grad, opština, zdravstvo ipak može da izdvoji milion i po dinara za lečenje ovih pacijenata“, rekao je dr Goran Bogdanović, predsednik Društva za borbu protiv raka u Boru.

S obzirom na godišnji porast maligniteta procenjuje se da će do 2032. godine od karcinoma oboleti 25 miliona ljudi. Najveći porast i u obolevanju i u umiranju od raka biće u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama u kojima su prisutne najveće razlike u socioekonomskom statusu.

U Boru godišnje od raka oboli 300 ljudi, 4. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.