U Boru najviše para za RTV Majdanpek

BOR – Lokalna samouprava u Boru je za projektno sufinansiranje medija ove godine u budžetu predvidela šest miliona dinara. Na konkursu, za koji je podnošenje dokumenata završeno početkom februara, učestvovalo je ukupno 45 projekata medijskih kuća iz Bora i drugih gradova. Komisija je posle pregleda dokumentacije, donela odluku i odobrila sufinansiranje 13 projekata.

Najviše sredstava, nešto više od 40 odsto, tačnije 2 i po miliona dinara, dobila je Radio televizija Majdanpek za realizaciju projekta „Borski talenti – mladi i uspešni“. Sledi Veb tim „Bor 030“ sa 750 hiljada dinara, zatim negotinska Televizija Trans sa 600 hiljada dinara i Radio Magnum iz Zaječara sa 400 hiljada dinara, koliko je dobila i Televizija Kladovo. Od medija iz Bora odobreno je sufinansiranje za još pet projekata čija je ukupna vrednost oko milion dinara.

Komisija je odbila 22 projekta, dok osam nije razmatrano, među kojima je i projekat Radio Bora „Sva srca govore istim jezikom“ kojim je ŠRIF konkurisao povodom obeležavanja 50 godina ovog najstarijeg glasila u Boru. Gradska služba je Komisiji dala obrazloženje da sredstva prethodno dobijena iz budžeta, nisu opravdana. Problem se odnosi na konkurs iz 2015. godine, kada je učestvovalo tadašnje Javno preduzeće „Štampa, radio i film“. Opštinska uprava je tvrdila da je deo sredstava nenamenski trošen. U ugovoru koji je tada potpisan, u članu 6. je navedeno da, čak i ukoliko postoje propusti, ŠRIF sa svojim medijima ne bi mogao da učestvuje naredne tri godine na konkursu za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Bor radi ostvarivanja javnog interesa, odnosno do 2018. godine. To znači da je bilo moguće učešće na konkursu i 2019. i 2020. godine.

I pored zvaničnih pozitivnih mišljenja svih nadležnih komisija i Ministarstva kulture i informisanja,  Gradska uprava je povela sudski spor protiv ŠRIF-a, koji je u toku u vezi problema iz 2015. godine, a bez obzira na to što pravni uslovi postoje za učešće na konkursu, prijava je ove godine odbačena i nije razmatrana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *