U Boru obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

0

BOR – Povodom državnog praznika Srbije, Dana primirja i 101. godišnjice od prvog svetskog rata, završenog 11. novembra 1918. godine, potpisivanjem primirja između sila Antante i Nemačke, predstavnici Grada Bora, Društva za negovanje slobodarskih tradicija, Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1918. godine, Saveza rezervnih vojnih starešina, OO SPS-a, i Aktiva žena penzionera, položili su vence i cveće na spomenik poginulim ratnicima od 1912. do 1918. godine u Boru i odali počast vojnicima i brojnim civilnim žrtvama, stradalim u Balkanskim i prvom svetskom ratu.

 „Danas smo se okupili da sa ponosom obeležimo veliki dan za svet, a posebno za Srbiju, zbog hrabrosti, zbog srpske časne borbe jer se nikada nije predala, zbog žrtvovanja i patnje srpskog naroda i vojnika, ljubavi ka svom rodu i Državi i volje da pobedi daleko jačeg neprijatelja. 101 godinu stara sećanja na golgotu i stradanja ljudskog roda u svetu podsećaju nas na to da današnji dan nesmemo zaboraviti, već ga moramo obeležavati i sa ponosom čuvati uspomene i sećanja na pretke koji su živote dali za slobodu i verom da se neće ponoviti stradanja koja su se dogodila tokom ovog rata“, naglasio je Saša Mladenović pomoćnik gradonačelnika Bora.

U kontekstu značaja ovog datuma, istaknuto je da je prvi svetski rat odneo veliki broj žrtava i iz Timočke krajine.

Timočka divizija je prilikom prelaska reke Save, 1915. godine izgubila oko 6.500 vojnika. 11. novembar jeste Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ali je srpska vojska pobedila odnosno oslobodila Kraljevinu Srbije već 1. novembra. U Beogradu je bio defile srpske vojske. Iz Bora je poginulo oko 1500 vojnika i civila. Mnogo je nastradalo i u logorima, posebno u Austro-Ugarskoj. Čak je bilo i dece koji su umirali od gladi“, istakao je Svetislav Đurić iz Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije u Boru.

U znak sećanja na srpski narod i vojsku koja je tokom Prvog svetskog rata pretrpela ogromne gubitke ali uspela da se uzdigne i da veliki doprinos u savezničkoj pobedi nad Nemačkom i Austro-Ugarskom, kao glavni motiv za amblem Dana primirja, koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožene vrste u Srbiji i motiv trake Albanske spomenice.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *