U Hitnoj službi najviše hroničnih pacijenata

0

BOR – Maglovito vreme, visoka vlažnost vazduha i pad temperature, utiču na pogoršanje opšteg zdravstvenog stanja ljudi, naročito hroničnih bolesnika i osetljivih osoba.  Lekari Hitne službe borskog Doma zdravlja tokom vikenda imaju najviše posla, pa im se za pomoć obrati i više od stotinu pacijenata.

Za vikend smo obavili oko stotinu pregleda pacijenata u ambulanti i dvadesetak na terenu. Patologija je različita, ali su najviše tegoba imali pacijenti sa neregulisanim krvnim pritiskom, astmom, plućnim i srčanim oboljenjima. Ovo je doba godine kada je očekivano inteziviranje respiratornih infekcija, stanja sličnih gripu a može doći i do talasa virusa gripa“, kaže dr Zoran Stanojlović, načelnik Hitne službe Doma zdravlja u Boru. 

Za hronične bolesnike i osobe koje imaju slabiji imunitet, pevencija je pre svega imunizacija protiv gripa.

„Ostale opšte  mere prevencije su vitaminska ishrana, uzimanje dovoljne količine tečnosti i adekvatno odevanje u skladu sa aktuelnom temperaturom vazduha. U slučaju visoke temperature i respiratornih infekcija, uzimanje simptomatske terapije, analgetika, antipiretika, pošteda organizma i hidratacija“ kaže dr Stanojlović.

U poslednjih godinu dana, prema statistici, značajno je smanjena upotreba antibiotika, ali je tu lošu naviku neophodno potpuno promeniti, kaže dr Stanojlović i podseća da nije svaka povišena temperatura razlog za antibiotsku terapiju i da bez konsultacije sa izabranim lekarom ne treba koristiti ovu vrstu medikamenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *