U Lak žici usklovi za rad sve lošiji

BOR- Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Lak žica u Boru, koje se bavi preradom drveta, u ovoj godini ostvarilo je, zajedno sa subvencijama države, ukupan prihod od 40 miliona dinara, koliki je i rashod. Problemi  ovog kolektiva, koji zapošljava 30 radnika,  su brojni, ali u ovim zimskim mesecima najizraženiji su uslovi za rad.

„Loši su uslovi, krov prokišnjava, promaja je i jako je hladno. Nemamo struju, mašine ne rade i većini poslova završavamo ručno“, požalili su nam se radnici.

Pokucali smo na mnoga vrata i niko nije želeo da nam pomogne, a mi nemamo para“, dodao je Nenad Miladinović, direktor.

Preduzeće Lak žica poslednjih godina konstanto ima  finanansijske probleme. Između ostalih, to su neisplaćene zarade za šest meseci i dugovanja komercijalnim dobavljačima iz prethodnih godina.

„Prema planu UPPR-a izmirili smo polovinu dugovanja, a preostalo nam je još desetak miliona. Problem nam je struja, jer EDB-u dugujemo više od dva miliona dinara, pojasnio je Miladinović.

Poslovanje ovog preduzeća najviše otežava nedostatak tržišta zbog nelojalne konkurencije. Primorani da snize cene, zbog čega su,samo u ovoj godini, izgubili oko dva miliona dinara.

„Poslujemo na ivici žileta, radimo za Zijin Cooper Bor, Gorenje i zvezdansku fabriku FMT, ali to nam nije dovoljno“, istakao je Nenad Miladinović.

Zbog  svih ovih problema, uposlenost kapaciteta u borskoj Lak žici je 30 odsto,a  proizvodnja se svela na drvene palete, ambalažu i sanduke. U takvim okolnostima njihovi  planovi za narednu godinu su neizvesni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *