U najavi pomoć mikro i malim preduzećima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je država predvidela 700 miliona evra za pomoć mikro i malim preduzećima. Država će za tri meseca svakom preduzetniku isplatiti minimalac za svakog zaposlenog,čak i da ne traje kriza, ta vrsta pomoći biće realizovana. Kako je istakao, svaki preduzetnik će tako za jednog radnika od države za tri meseca dobiti  750 evra.

Bilo da rade ili ne, država će im isplatiti ta sredstva, dodao je Vučić. Tako će pomoći preduzetnicima da nastave da rade, naveo je predsednik,  pokriće im nelikvidnost,  ali na te mere mogu da računaju oni koji nisu otpustili 10 odsto radnika.Kako je dodao, i ovo ćemo da isplaćujemo ne po završetku vanrednog stanja ili krize posle tri – četiri meseca, već odmah posle dva meseca jer su nam potrebna dva meseca da vidimo da li ste otpuštali radnike ili ne.

Osim ove vrste pomoći, država razmišlja da svakom punoletnom građaninu Srbije izdvoji po 100 evra. Predsednik je objasnio da je to ukupno oko 520 miliona evra, jednokratno, i da će se time pojačati potrošnja.

Još jedna od mera pomoći države preduzetnicima biće odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobit.Dodao je da je važna mera za likdvidnost i platežnu moć srednjih preduzeća, a posebno malih i mikro preduzeća, „naročiti garantni fond“ gde će država delom učestvovati u kreditiranju privrede.

„Dodatna sredstva u privredu će biti ubačena preko kredita Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan posto i grejs periodom od devet do 12 meseci“ , rekao je Vučić. Prvi put će, kako je dodao, biti uvedene kompanijske obveznice za velika i srednja preduzeća. Mere države će omogućiti da se dramatično ojačaju preduzeća, tako da mogu da kupuju po regionu. Kako je dodao, država će ojačati stubove sistema.

Mere države će olakšati i poslovanje medija, posebno u manjim print medijima,  jer će država praktično pokriti minimalne plate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *