U rasadniku na Selištu obeležen Dan šuma

0

BOR-Rasadnik Šumskog gazdinstva Timočke šume Boljevac  na Selištu, jedan od pet u Srbiji u kojem je, povodom Svetskog dana šuma, organizovana radionica  „Šuma i edukacija“. Cilj edukativnih predavanja je da se građanima ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovečanstva.

Značaj šuma je veliki. Bez njih ne bi bio moguć opstanak na zemlji. Zabeleženo je 400 funkcija šuma od koji su najbitnije zaštitne“, rekla je Silvija Milošević,šef rasadnika na Selištu.

Zbog toga je neophodno, čulo se na ovim predavanjima,  da se šume zaštite i obnavljaju, a goleti pošumljavaju. Na području borskog i zaječarskog okruga ove godine u planu je da se povećaju površine pod šumama posebno nakon ledoloma i velikih požara tokom prethodnih godina.

Ove godine planiramo da zasadimo oko stotinu hektara , značajno više nego prethodne godine“, dodala je Dragana Lazarević, samostalni referent za gajenje i zaštitu šuma.

Na području grada Bora  ove jeseni je u planu da se zasadi 18 hektara . Reč je o pošumljavanju goleti, kako bi se u narednom periodu dostigao optimalni procenat šumovitosti. U Srbiji je pod šumama blizu 30 odsto, a trebalo bi da zahvataju desetak odsto više površina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *