BOR – Novogodišnje slavlje tek što je prošlo, a već je na pragu Božić. Treba pripremiti trpezu za Badnje veče, svečani ručak za Božić i to Borani ovih dana intenzivno rade. Kupovina po većim marketima je prepolovila prodaju na zelenoj pijaci, kažu prodavci, pa iako su cene namirnica iste kao prošle godine, broj kupaca je znatno smanjen. Oni koji su se odlučili da ne menjaju stare navike, i dalje pazare na pijaci i zadovoljni su ponudom.

Cena suvog voća koje je obavezni deo trpeze na Badnji dan je od 100 do 250 dinara, a na pijaci se mogu kupiti sve sušene voćke: šljive, kajsije, urme, smokve. Komad bundeve je 50 dinara a sveže voće od 50 do 200 dinara. Na posnoj trpezi riba zauzima glavno mesto, a na pijačnim tezgama u ponudi su smrznuti som i smuđ po ceni od 500 dinara za kilogram, bela riba očišćena 250 dinara za kilogram, oslić fileti 450. Trgovci kažu da cena ribe nije menjana od svetog Nikole, ali je prodaja ipak slaba. Da li je i veoma niska temperatura ovih dana uticala na manji promet ljudi na zelenoj pijaci pa je zajedno sa rasipanjem kupaca po marketima sve rezultiralo vidno slabijom prodajom, ili su novčanici kompletno ispražnjeni tokom novogodišnjih praznika, možemo samo da nagađamo. Jedno je sigurno, božićna kupovina je ove godine skoro pa prepolovljena.

Pripreme za božićnu trpezu, 5.januar 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *