U susret nacionalnom danu bez duvanskog dima

MAJDANPEK – Sutra se u Srbiji obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, koji ima za cilj da skrene pažnju na štetnost duvana, ali i posledice izloženosti duvanskom dimu.

Kao i prethodnih godina, predstavnici majdanpečkog Crvenog krsta i patronažne službe Doma zdravlja posetili su, tim povodom, srednjoškolce s kojima su razgovarali o štetnosti duvana, s obzirom na to da većina aktivnih pušača prvu cigaretu zapali tokom adolescencije.

Prema poslednjim podacima, 11 odsto učenika u Srbiji, između 13 i 15 godina puši cigarete, šest procenata koristi elektronske, dok čak 70 odsto njih, uprkos važećim propisima, samo kupuje cigarete na kioscima i u prodavnicama. Pored aktivnih pušača, 61 odsto dece je izložen duvanskom dimu i stoga se ovogodišnji Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava pod sloganom “Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija”.

,,Imamo veoma dobru saradnju sa majdanpečkom srednjom školom, u kojoj smo često prisutni raznim povodima. Poslednji put je to bilo nedavno, uoči 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side. Veoma važnu ulogu u edukaciji svojih vršnjaka imaju naši mladi volonteri”, naglašava Valentina Petrović, iz majdapečkog Crvenog krsta.

Inače, u svetu godišnje usled upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu, prevremeno umre osam miliona ljudi, a u Srbiji 15 hiljada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *