Učenje na raspustu !?

BOR – Za osnovce od prvog do sedmog razreda počeo je letnji raspust. Vreme bez školskih obaveza trajaće sve do 1. septembra, a dva i po meseca đaci bi trebalo da iskoriste da se odmore od učenja, kako bi se sva znanja usvojena u toku školske godine slegla, smatraju pedagozi.

U tom periodu je period inkubacije, period taloženja znanja, gde je zaista potrebna jedna vrsta distanciranja dece od školskih obaveza i klasično školskog ritma i života“, kaže pedagog Jasmina Momčilović.

Đaci bi letnju pauzu prvenstveno trebalo da iskoriste za analizu svega što su tokom školske godine uradili i naučili, kao i za bavljenje kreativnim i lepim veštinama kojima, zbog obaveza, nisu mogli da posvete u toku školske godine.

„Na raspustu bi se trebalo osvrnuti na sve one aktivnosti i radnje koje oni nisu imali vremena da rade za vreme trajanja nastavne godine, što ne znači da ne rade ništa, već da rade neke produktivne stvari, da se bave sportom, nekim životnim veštinama, kreativnim veštinama, koje ih takođe uče mnogo čemu. Nisu samo lekcije, nije samo školsko gradivo osnova za zdav život, već i neke druge kvalitetne stvari“, smatra Jasmina Momčilović, pedagog.

Roditeljima se savetuje da bar na početku raspusta decu puste da rade ono što vole, da se druže i zabavljaju. Eventualno učenje, po mišljenju pedagoga, bi trebalo da bude dozirano, tako da ne predstavlja prisilu.

„Svako dete ima svoj način učenja. I to je jako važno, pričati roditeljima, edukovati i roditelje da i oni znaju, da umeju da prepoznaju koji tip učenika je njihovo dete. Jedan od najvećih problema u porodici, je kada roditelji kažu, pa ja sam sve snage svoje utrošio, uložio u svoje dete da bi učio, on ne želi da uči, ili, on uči samo pola sata i smatra da je to dovoljno. Ali zaista postoje deca kojima je potrebno samo pola sata, imaju oni svoje sisteme. Svako dete ima svoj sistem učenja“, dodaje pedagog Jasmina Momčilović.

Raspust, kakvog pamte starije generacije, nekada je bio vreme i za učenje i za čitanje školske lektire. Danas se lektira, međutim, obrađuje u toku školske godine, pa se đacima za vreme raspusta preporučuju knjige lakšeg sadržaja, neobavezno štivo kojim će deca obogatiti dane odmora.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x4gtg7m“ allowfullscreen ]
Učenje na raspustu !?, 16. jun 2016. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *