Ukidanje trajnog umanjenja penzije

Prema važećem zakonu budućim penzionerima se za svaki mesec nedostatka staža ili godina života penzija trajno umanjuje 0,34 odsto do maksimuma koji može da iznosi do 20,4 odsto godišnje. Ovaj deo zakona biće predmet razgovora sindikata i poslodavaca na narednoj sednici Socijalno ekonomskog saveta.

BOR – Ukidanje penala za prevremeno penzionisanje, odnosno za odlazak u penziju pre 65. godine života za sve zaposlene, trebalo bi da bude tema razgovora naredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta, početkom februara.

Predstavnici sindikata naglašavaju da zaposleni koji zbog stečaja, tehnoloških viškova ili bolesti moraju da odu u penziju pre 65. godine ne smeju da budu kažnjeni time što plaćaju penale kojima im se uzimaju dve i po penzije godišnje.

Oni su socijalno ekonomskom savetu i uputili predlog da svim radnicima kojima je ostalo najviše pet godina do penzije treba ukinuti ove kazne, a da ukoliko ima umanjenja ono ne bude trajno, već da se penali ukinu kada korisnik napuni 65 godina i da nadalje prima punu penziju.

Penzije većine penzionera su inače toliko male da bi im se na ovaj način dodatno uzimalo. Trajno umanjenje penzije je ujedno i glavni razlog što se zaposleni u preduzećima u restrukturiranju ne prijavljuju za državni socijalni program, jer ukoliko im nedostaje nekoliko godina do pune penzije mogu da se prijave na tržište rada od šest meseci do godinu dana, a onda moraju u prevremenu penziju koja sa sobom nosi penale za svaki nedostajući mesec do pune penzije.

Prošle godine za socijalni program je u republičkom budžetu bilo predviđeno šest milijardi dinara, od kojih je za preduzeća u restrukturiranju upotrebljena tek polovina jer radnici nisu želeli da se prijave.

Delu zaposlenih, koji su radili i dobrovoljno napustili posao 2010. i 2011. godine, vlada se obavezala da isplaćuje razliku između iznosa starosne penzije koju bi ostvarili primenom propisa koji su važili kada su otišli na biro i počeli da primaju posebnu novčanu naknadu i iznosa ostvarene prevremene starosne penzije. Na taj način za nešto više od 6.000 radnika od tada se ne primenjuju kazneni poeni za prevremeni odlazak u penziju, kao što to važi za sve ostale.

Inače, od početka ove godine stupile su na snagu nove odredbe za penzionisanja, prema kojima se granica za odlazak u starosnu penziju se kod žena pomera za šest meseci, tako da je uslov za žene u 2017. godini 61 godina i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2017. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četri meseca života, a ženama 37 godina i šest meseci staža osiguranja i najmanje 55 godina i osam meseci života.

 

Ukidanje trajnog umanjenja penzije, 1. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *