Uloga nastavnika u sprečavanju vršnjačkog nasilja

BOR – Vršnjačko nasilje je problem sa kojim se suočavaju gotovo sve škole širom Srbije, a osim trajnih posledica po zdravlje učenika koji su žrtve nasilja, često se ovakvi problemi tragično završavaju. Sistemsko rešavanje ovako ozbiljnog problema je neophodno, pa je osim edukacije učenika, izuzetno važno i informisanje nastavnika i profesora koji imaju značajnu ulogu u sprečavanju nasilja. Upravo kako bi kroz različita predavanja i radionice razmenili iskustva i unapredili rad sa decom, u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Vidovdan“ u Boru održava se dvodnevni seminar na temu „Nastavnik na delu u prevenciji vršnjačkog nasilja i kreiranju pozitivne školske klime“.

Prema rečima autora seminara, Mire Jovanović, neophodno je da nastavnici u školi neguju kulturu mira i tolerancije, da sa đacima otvoreno govore o nasilju, da ne zanemaruju slučajeve vršnjačkog nasilja i da kod dece razvijaju poštovanje različitosti. Kako je za Televiziju Bor istakla direktor škole, Sonja Savić, ovaj seminar uvršten je u godišnji plan aktivnosti upravo zbog aktuelnosti problema vršnjačkog nasilja, iako sličnih slučajeva u školi do sada nije bilo.

Seminar „Nastavnik na delu u prevenciji vršnjačkog nasilja i kreiranju pozitivne školske klime“ u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Vidovdan“ u Boru vode predavači Centra za stručno usavršavanje u Šapcu.

Uloga nastavnika u sprečavanju vršnjačkog nasilja, 3. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *