Uobličavanje prostornog plana Republike Srbije

BOR – U toku je javni uvid u Nacrt prostornog plana Republike Srbije. Ovaj plan je osnovni dokument prostornog planiranja i razvoja u Republici kojim se određuje dugoročni strateški okvir za usmeravanje i upravljanje prostornim razvojem. Obuhvaćen je period do 2035. godine, sa prioritetima za implementaciju do 2025. godine. Planskim rešenjima i smernicama i Zakonom o planiranju i izgradnji predviđena je izrada regionalnih prostornih planova, između ostalih i za područje Borskog upravnog okruga.

Rudarstvo i metalurgija, očuvanje životne sredine i postojećih poljoprivrednih površina odnosno sprečavanje gradnje na njima, kao i rekultivacija određenih područja su među prioritetima razvoja ovog kraja u okviru ovog plana. Planira se i izgradnja državnog puta prema Despotovcu i Markovcu čime će Grad Bor biti povezan sa ostatkom Srbije saobraćajnicom prvog reda“ naglasio je Dragan Jelenković načelnik Odeljenja za urbanizam Grada Bora.

Javni uvid u Nacrt republičkog prostornog plana omogućen je do 5.maja.

Pripremljen je u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji i Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata kao i sa drugim relevantnim zakonima, podzakonskim aktima i propisima prostornog i urbanističkog planiranja. Nosilac izrade je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a glavni obrađivač je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *