Upis prvaka van rejonizacije do 1. februara

BOR – Roditelji koji ne žele da dete upišu u školu kojoj po rejonizaciji pripada, prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju imaju rok do 1. februara, da izaberu odgovarajuću osnovnu školu i dostave potrebnu dokumentaciju za upis. Nakon ovog datuma budući prvaci moćiće da se upišu samo u obrazovnu ustanovu utvrđenu rejonizacijom.

Apelujem na sve roditelje da svrate do škole u kojoj žele da im deca od septembra ove godine pohađaju prvi razred i tu će dobiti sve potrebne informacije. 1. ferbuar jeste krajnji rok, ali apelujem da se ne čeka poslednji dan. Za upis đaka prvaka potrebno je da roditelji i staratelji dostave dokaz o prebivalištu, kao i fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih za dete, a kasnije i potvrdu o završenom predškolskom programu i uverenje o obavljenom sistematskom pregledu. Dokumentacija se može dostaviti i kasnije, ali je jako važno da se roditelji na vreme jave, kako bi se znao tačan broj đaka zbog evidencija između ostalih ii o besplatnim udžbenicima koje će, nadamo se i ovog septembra za đake od prvog do četvrtog razreda obezbediti gradska uprava“, rekao je Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

Prema Zakonu, učenici iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokumenata, koje je potrebno da dostave do početka školske godine. Za upis novih đaka prvaka kojih će i u školskoj 2019/2020. godini biti ukupno blizu 400, spremne su sve obrazovne ustanove.

Bezmalo 400 prvaka očekuje se u septembru ove godine. Sve škole su obezbedile sve uslove i potpuno su jednake u tome. Sa radošću iščekujemo polazak prvaka, znamo da je to prekretnica u životu i prvaka i roditelja koji su jednako uzbuđeni, pogotovu oni koji prvi put imaju tu situaciju u porodici. Škole, stručne službe i direktori škola, pomoći će im u svemu što ih očekuje, kako bi sve proteklo na najbolji mogući način“ dodao je Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

U prvi razred osnovne škole obavezno se upisuje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Školske 2019/20. godine u klupe će kao budući prvaci sesti  mališani rođeni od 1. marta 2012. do 1. marta 2013. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *