Upis prvaka van rejonizacije do 1. februara

BOR – Budućim prvacima na teritoriji opštine Bor na raspolaganju je osam osnovnih škola, pet gradskih i tri seoske. Opštinska uprava svim osnovnim školama već je dostavila spiskove dece raspoređene prema rejonizaciji, međutim roditelji budućih prvaka i ove godine imaju priliku da dete upišu u školu bez obzira na unapred predviđen raspored.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, roditelji koji ne žele da dete upišu u školu kojoj po rejonizaciji pripada, imaju rok do 1. februara da u željenu školu dostave potrebnu dokumentaciju. U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Sada se kao budući prvaci upisuju mališani rođeni od 1. marta 2010. do 1. marta 2011. godine.

„Sve škole u Boru dobile su spiskove budućih prvaka. Za upis đaka prvaka potrebno je da roditelji dostave dokaz o prebivalištu i izvod iz matične knjige rođenih za dete, a kasnije i potvrde o završenom predškolskom programu i o obavljenom sistematskom pregledu. Roditelji koji ne žele da dete upišu u školu kojoj po rejonizaciji pripada, imaju rok do 1. februara da željenoj školi dostave potrebnu dokumentaciju. Ipak, potrebno je da svakako školu kojoj dete pripada obaveste o odluci koju su doneli, a škola za koju se opredele neophodno je da im da odgovor, pozitivan ili negativan, u skladu sa mogućnostima i kapacitetima“, rekao je Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

Prema Zakonu, učenici iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokumenata, koje je potrebno da dostave do početka školske godine. Prema podacima Opštinske uprave u Boru, u školskoj 2017/2018. godini u školske klupe, prvi put će sesti 380 prvaka, nešto manje nego godinu ranije.

Upis prvaka van rejonizacije do 1. februara, 9. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *