Uprkos povećanoj potrošnji i smanjenoj izdašnosti izvorišta, vode ima dovoljno

BOR- Bor je dobro snabdeven pijaćom vodom uprkos smanjenoj izdašnosti  dva izvorišta, „Zlot“ i „Kriveljska Banjica“,kao  i povećanoj potrošnji “. U letnjim mesecima potošnja je za tridesetak odsto veća i ona iznosi oko 250 litara u sekundi. Uz to na izvorištu „Zlot“, koji je glavni snabdevač Bora vodom, došlo je i do zamućenja usled velikih padavina.

Noću je pala kiša i morali smo da isključimo zlotska izvorišta. Sada iz pravca Zlota dotiče 50 ,umesto 150 litara vode, koliko nam isporučuje Bogovina. Takođe i iz Krivelja imamo oko 50 litara, što je sveukupno dovoljno za Bor“ kaže Goran Pavić,direktor JKP „Vodovod“ .

Vrele letnje žege posebno utiču na smanjenje izdašnosti izvorišta Banjica Krivelj.

„Ovo izvorište od jula do septembra naglo opada, čak se dešava da dotiče svega pet litara u sekundi.To je dovoljno samo za neke  pogone „Zijin Cooper  Bor“ i meštane „Krivelja“, dodao je Pavić.

Za razliku od drugih gradova u Regionu, pa i u Srbiji Bor ima dovoljno vode tokom cele godine zahvaljujući vodosistemu Bogovina. Međutim, proizvodnja te vode za Vodovod je znatno skuplja.

„Apelujemo na naše sugrađane da smanje potrošnju vode i ne zalivaju bašte, jer voda iz Bogovine je mnogo skuplja zbog potrošnje električne energije, što utiče na naše poslovenje“, kaže Goran Pavić.

 Mesečno za potrošnju električnu energiju javno komunalno preduzeće Vodovod izdvaja sedam miliona dinara, od toga samo  za proizvodnju i dopremu vode sa bogovinskih izvorišta milion i po dinara.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *