Uz subvencije države i lokalne samouprave mnogo je lakše

GORNJANE-Porodica Vanucić iz Gornjana jedna je od uspešnijih na području Grada Bora, ali i u Timočkom regionu, stočarsko domaćinstvo kakvim bi se ponosilo svako selo. Supružnici Grade i Seka napustili su poslove u Boru još pre  petnaestak godina i za kratko vreme su shvatili da je odluka bila ispravna. Sagradili su farmu, kupili nekoliko muznih krava i započeli proizvodnju raznih vrsta sireva koja je rasla svakodnevno. Danas kupci čekaju na njihov sir i po nekoliko dana.

Ove godine smo dobili subvencije Grada Bora za dve junice, a  prošle za priplodne ovce. Mnogo mi znači tih 300 hiljada, jer planiramo da povećamo stočni fond na 20 muznih krava“, rekla je Seka Vanucić.

Porodica Vanucić osim proizvodnjom sira, bavi se i seoskim turizmom,a gostima priprema domaću hranu.

„Proizvodimo i prerađujemo voće i povrće i .umesto da idem na pijac, ja pripremam gostima zdrave domaće obroke“, dodaje Seka.

Vanucići su zadovoljni postignutim. Kupili su stan, mehanizaciju, velike površine obradivog zemljišta. Zato imaju i ambiciozne planove,

„Od subvencija koje dobijemo od države planiramo da sagradimo novu savremenu farmu“, kaže Grade Vanucić.

Zadovoljna jesam, ali znam da može i bolje“, na kraju, sa puno optimizma zaključila je Seka Vanucić.

Prilikom posete Vanucićima gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je rekao da je ovo domaćinstvo pokazalo da pre svega  radom, ali i uz pomoć države i lokalne samouprave može lepo da se živi od poljoprivrede.

Porodica Vanucić dugo godina zna šta radi i zna kako da plasira  sve te proizvode .Koristi idelane uslove ovde na „Malim Alpima“ za razvoj poljoprivrede i turizma“,dodao je na kraju Aleksansdar Milikić.

Osim rudarenja, koje je za Grad Bor razvojna šansa, poljoprivreda i turizam su sledeće grane koje mogu dovesti do ekspanzije razvoja ovog područja i uopšte veće posećenosti turista iz svih krajeva naše i okolnih zemalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *