Vakcinacija svinja i pregled mleka

BOR – U sklopu programa mera  zdravstvene zaštite životinja u ovoj godini u toku je vakcinacija svinja protiv klasične kuge. Vakcinacija je besplatna, a plaća se samo obeležavanje 80 dinara po grlu.

Klasična kuga svinja je virusno oboljenje i nije zoonoza. Nanosi velike ekonomske štete. Virus je jako otporan u mesu i mesnim prerađevinama. Simptomi bolesti su povećane telesne temperature, anoreksija, depresija, dijareja, krvarenje u unutrašnjim organima“, rekao je Nemanja Nikolić iz Veterinarske stanice Bor.

Ova bolest svinja se ne leči, a poslednji put na području borske opštine je zabeležena 2001. godine. Paralelno sa vakcinacijom svinja borski veterinari sprovode još jednu meru, a to je analiza mleka primenom kalifornija mastitis testa.

To je metoda na terenu kojom se određuje somatsko prisustvo ćelija u mleku. Kod sumnjivih krava šaljemo uzorke mleka na dalja ispitivanja, koja su značajna  zbog zdravlja ljudi“, dodao je veterinar Nemanja Nikolić.

Ovaka bolest  javlja se sporadično i u našim krajevima. Izlečiva je, a uzroci su loša higijena u štalama kao i neizlečen prethodni mastitis.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *