Važnost međuopštinske saradnje

SRBIJA – Katastrofalne poplave pre osam godina za 18 opština u slivu Zapadne Morave bile su nauk – bez međuopštinske saradnje nema brzog reagovanja u kriznim situacijama. Nema ni para da se proširi rečno korito, poprave nasipi, kupi oprema i obuče ljudi, kaže Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije u Kruševcu, gradu koji se zbog bržeg reagovanja u slučaju elementrarnih nepogoda uključio u međuopštinsku saradnju.  

Nepogoda koja dolazi sa zapada i pogodi Arilje ili Ivanjicu često dođe i do Kruševca, pa to bude neka uzročno posledična veza što se tiče tih stvari. Prepoznavanje opasnosti kroz procenu ugroženosti kroz ceo sliv, zaštita spasavanja, imate mogućnost da ukrupnite sredstva, definišete i pojavite se kod međunarodnih donatora, ili onih koji mogu da obezbede ta sredstva, jer ste onda interesantni kao sliv koji ima preko 200 kilometara voda, koji ima preko 500.000 stanovnika, koji tu gravitiraju.

Državi je stalo da opštine ulaze u partnerstva, jer to uvek rezultira kvalitetnijim uslugama na lokalu koje građanima štede vreme i novac. Potreban je, kažu u Vladi, zajednički motiv, poput onog u slivu Zapadne Morave. 

U ovom slučaju su to vanredne situacije ali imamo i primere dobre prakse gde su organizovali zajedničku službu pravobranilaštva, službu lokalnog ombudsmana, službu zoo higijene. Pojedine lokalne samouprave nisu u mogućnosti samostalno da pruže uslugu svojim građanima i privredi i u tom smislu lakše im je kada se udružuju. To je naročito važno kod nekih manjih jedinica lokalne samouprave, ali svakako i kod jedinica lokalne samouprave koje vezuje neka slična tema“, objašnjava Maja Mačužić Puzić, državna sekretarka MDULS.

Međuopštinska saradnja zahteva pravni okvir koji pojednostavljuje ulazak u partnerstva. Izmenjen je Zakon o lokalnoj samoupravi, ali da nije jedini koji bi trebalo da se popravi, ukazuje Stalna konferencija gradova i opština, koja je onima koji bi da se udružuju veliki oslonac. 

Jedan pravac je direktna konkretna podrška opštinama razvijanjem nekih mehanizama koji mogu pomoći kao što su uputstva za gde se korak po korak objašnjava kako treba pristupiti međuopštinskoj saradnji, zatim smo izradili modele sporazuma o međuopštinskoj saradnji u 15 oblasti nadležnosti lokalne samouprave da im olakšamo, da ne moraju sami da dolaze do nekih rešenja već da dobiju nešto gotovo i da mogu da ih prilagode nekim svojim uslovima i okolnostima“, kaže Novak Gajić, iz Stalne konferecije gradova i opština.

Država najavljuje uspostavljanje Fonda za međuopštinsku saradnju.

Nadamo se da će ubuduće Republika Srbija podsticati međuopštinsku saradnju i to i jeste smisao Republike u celoj toj saradnji između jedinica lokalne samouprava koje, moram da napomenem teže da se usklade sa Evropom. Ne samo da imamo podršku Evropske unije nego je EU odličan partner reforme javne uprave, a pogotovo u uspostavljanju međuopštinske saradnje jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji“, zaključuje Maja Mačužić Puzić, državna sekretarka MDULS.

U međuopštinskoj saradnji dragocena su iskustva Evropske unije koja nam u reformi javne uprave finansijski i na svaki drugi način već godinama pomaže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *