Velika materijalna šteta nakon jučerašnjih požara

0

BOR – Sinoć u kasnim večernjim satima ugašeno je svih devet požara koji su juče poslepodne izbili u borskoj opštini. Lokalizovan je, takođe, i još jedan veliki  požar koji je izbio sinoć na putu prema Slatini od mosta preko pruge do Borske reke. Vatra je zahvatila tridesetak hektara bagremove šume i niskog rastinja, ali selo Slatina nije ugroženo pošto su borski vatrogasci uz pomoć mehanizacije Vodovoda formirali protivpožarni put. Pretpostavlja se da je uzrok požara varničenje na pruzi. Od devet jučerašnjih požara u borskoj opštini u jednom je izgorela kuća Vlastimira Jovanovića površine šezdesetak kvadratnih metara i pomoćna  zgrada u naselju Malazija. Na zgarištu samo se naziru stvari  koje je ova porodica stvarala decenijama.

„Sve je izgorelo, imao sam i dosta alata, ali važan je život i prijateljstvo sa komšijama, koji su mi nesebično pomagali“, kaže Vlastimir.

Kuća će se napraviti, ali prijateljstvo se teško stiče i treba ga očuvati, kaže Vlasta nakon jučerašnjeg požara. On je očigledno to uspeo, jer mu je u pomoć pristiglo dvadesetak komšija. Zajedničkim snagama sa vatrogascima uspeli su da spase drugu kuću i spreče dalje širenje požara.

„Oko 13 sati čuo sam neko čudno pucketanje. Tek kada sam pogledao kroz prozor imao sam šta da vidim. Gorela je kuća, a požar se zbog jakog vetra brzo širio. Ceo komšiluk je izašao, došli su i vatrogasci i uspeli smo da ugasimo požar“, kaže komšija Bora Lapadatović.

Materijalna šteta je ogromna, procenjuje se na oko milion i 600 hiljada dinara. Za Vlastu, međutim, ova kuća ima veći značaj od onog materijalnog. Zato će, kaže, na istom mestu sagraditi novu.

„Hoću, jer mi mnogo znači, skoro 40 godina sam živeo i ulagao u nju“, sa puno tuge dodao je Vlasta.

Sve komšije u naselju Malazija su u strahu, jer postoji opasnost da sličan požar izbije ponovo. Oni  pretpostavljaju da je glavni uzrok, varničenje na elektromreži.

„Žice su stare i dolazi brzo do varničenja. Bili smo u Elektrodistribuciji više puta. Kažu nemaju ljudstva, mehanizaciju i materijal i tek kad sve to obezbede možemo nečemu da se nadamo. Mi smo postavili stubove pre dve godine, ali još uvek ništa“, dodao je na kraju komšija Bora Lapadatović.

A šta na ove tvrdnje meštana kažu u borskoj  Elektrodistribuciji, i pored pokušaja, nismo uspeli da saznamo.

Velika materijalna šteta nakon jučerašnjih požara, 30. jun 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=PkkI7WmS6x4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *