26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

U primeni nova pravila za državne službenike

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Državni službenici koji do sada nisu, u buduće će verovatno više pažnje obraćati na ponašanje. Naime, novi akt Vlade Republike Srbije pod nazivom "Uredba o određivanju kompetencija za rad državnih službenika" koji se odnosi na oko 20 hiljada  ljudi iz republičkih institucija i republičkih organa, na snazi je od 4. februara.

Svako radno mesto i radnik ima svoj obrazac sa naznačenim modelima ponašanja i znanja koja se od njega očekuju. Reč je o dokumentu koji vrlo precizno propisuje načine ponašanja i sposobnosti koje mora da ima svaki državni službenik. Propisane kompetencije i potrebne veštine biće prilagođene vrsti posla i različite za svako radno mesto. O njima će odlučivati rukovodilac odeljenja u saradnji sa jedinicom koja se bavi kadrovima u nadležnom organu. Od državnih službenike na izvršilačkim mestima koja nisu rukovodeća zahtevaće se otvorenost, ljubaznost i strpljivost prema saradnicima. Oni moraju da budu i dobri slušaoci, da obraćaju pažnju i razumeju onoga ko im govori. S druge strane, ovaj državni službenik mora da bude jasan, elokventan i precizan kada objašnjava. Sve to treba da poseduje i jedan šalterski radnik koji radi sa građanima i na njihov zahtev izdaje i prima dokumenta iz različitih oblasti. Rad državnih službenika, uglavnom šalterskih, večita je tema koje se svaki korisnik usluga dotakne gotovo svakodnevno. Velika je gužva, službenici su neljubazni i mrzovoljni, sporo rade svoj posao, najčešće su primedbe na rad državnih službenika. U anketi Tv Bor, na pitanje kako ocenjuju rad šalterskih radnika u državnim ustanovama u gradu, Borani imaju podeljena mišljenja, shodno različitim iskustvima, ali većina smatra da tolerancija treba da bude veća sa obe strane šaltera.

Da li će i u kojoj meri novi Vladin pravilnik promeniti aktuelnu lošu praksu, pokazaće vreme. A do tada i osobe sa druge strane šaltera, nestrpljive stranke, mogle bi da porade na toleranciji, jer to je jedini put do obostranog zadovoljstva. 

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik