26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Ozimi usevi u lošem stanju

Objavljeno u Poljoprivreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BORSKI OKRUG- Ova proizvodna godina za ratare na području borskog okruga je izuzetno nepovoljna. Zbog loših vremenskih uslova tokom setve, pšenica je  ponikla na polovini površina, a na preostalim je neujednačeno nikla. Na području Brestovačkog atara je slična situacija. U njive ne može da se uđe, jer je puno vode ili snega.

Iznenadio sam se kada sam video da je pšenica,ipak, iznikla ispod snega. Možemo da se nadamo ipak nekakvom rodu, kaže Nenad Atanacković, poljoprivredni proizvođač iz Brestovca.

Imamo različitih situacija na terenu od onih na kojima nije ponikla do onih koji su u fazi  bokorenja, odnosno mirovanja, jer  zimski period i dalje traje“, rekla je Vladica Stefanović, stručni saradnik za ratarstvo u PSSS u Negotinu.

S obzirom na postojeće vremenske uslove, ratarima se preporučuju da još uvek ne počnu prihranu pšenice, iako je rok  sredina februara.

Mi preporučuju ratarima da sačekaju, jer veći deo useva nije ponikao, a onda shodno situaciji će reagovati, dodala je Vladica Stefanović.Nemam nikakvih mogućnosti da prihranjujem useve, sačekaću kad se sneg otopi“, slaže se sa stručnjacima Atanacković.

Osim što je pšenica loše nikla, zasejane su i značajno manje površine, Zbog loših vremenskih uslova tokom setve  pšenica je na području borskog okruga  zasejana na oko 14.000 hektara.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik