24. Apr 2019. Poslednja promena 3:16 PM, Apr 23, 2019

Počeli 58.Susreti sela

Objavljeno u Kultura
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR,ŠARBANOVAC-Nadmetanjem kulturno umetničkih društava iz Slatine i sela domaćina, u Šarbanovcu su počeli 58. Susreti sela Grada Bora. Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje deset sela, jedino amateri iz Gornjana i Tande nisu se pridružili kulturno umetničkim društvima. Malo je događaja u kulturi borskog kraja, ali i istočne Srbije koji traju blizu šest decenija i svake godine sa puno entuzijazma ponovo se afirmišu i čuvaju od zaborava pesme, igre, običaji i izvorno stvaralaštvo ovog kraja, istaknuto je na otvaranju.

"Susreti sela Grada Bora je najbolje organizovana manifestacija. Ovo je ponos za naš grad i sve nas. Ljudi se druže, a nadmetanjem kulturno umetničkih društava pokazuje se kultura i tradicija Vlaha i dokle god budete pričali na maternjem jeziku bićete poštovani. I zato bi bilo dobro da se ova manifestacija još dugo se organizuje", rekao je na otvaranju Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Tama ovogodišnje tradicionalne manifestacije Susreti sela Grada Bora je vašar.

"Vašari su veoma važni u tradicionalnoj kulturi i ono što mi želimo je da vidmo kako se menjaju obrasci, koliko je sačuvana funkcija vašara u onom smislu u kome je vašar imao značaj za neke malo starije generacije", naglasila je predsednik žirija Suzana Mijić.

Tokom ovogodišnje manifestacije biće organizovano dvadeset susreta. Svako selo je po dva puta domaćin i gost, a završna priredba biće održana 18.maja u Metovnici. Pokrovitelj i 58. Susreta sela je Grad Bor.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik