24. Apr 2019. Poslednja promena 3:16 PM, Apr 23, 2019

Sto odsto zarade za roditelje teško obolele dece

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SRBIJA - Skupština Srbije usvojila je Zakon o zdravstvenom osiguranju, a među značajnim novinama koje donosi su redovan skrining pregled i sto odsto zarade za roditelje teško obolele dece. Predviđeno je da roditelji imaju pravo na bolovanje, koje će obnavljati na svakih šest meseci, sa primanjima cele zarade tokom lečenja deteta od raka ili nekog drugog teškog oboljenja do navršene 18 godine.

Novina je i da će izabrani lekar moći da otvori bolovanje do 60 dana, umesto dosadašnjih 30 dana. Ubuduće će i lekari specijalisti moći da upute pacijenta na bolničko lečenje, a ne samo izabrani lekar. Predviđeno je i da oni koji se tri puta ne odazovu na preventivne preglede, a za to nemaju opravdanje, moraju da plate 35 odsto cene lečenja, ako se razbole od bolesti za koju je bio predviđen skrining.

Predviđeno je i formiranje jedinstvene liste čekanja koju će da vodi Republički fond zdravstvenog osiguranja. Kada je reč o Zakonu o zdravstvenoj zašiti, primarna zdravstvena zaštita prebacuje se na državni nivo, osim apoteka koje ostaju u nadležnosti lokalne samouprave.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik