24. Apr 2019. Poslednja promena 3:16 PM, Apr 23, 2019

„Krokodokodil“ i Jasminka Petrović u OŠ „Stanoje Miljković“ u Brestovcu

Objavljeno u Kultura
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR –Književnica Jasminka Petrović, poznata je po romanima, bajkama, zbirkama pripovetki za decu, ali i kao učesnica brojnih programa koji podstiču mlade na čitanje, kreativnost, razvijanje kritičkog mišljenja i toleranciju.  S obzirom na to da je čest gost gradskih i seoskih školskih  biblioteka, poznata spisateljica, u okviru Festivala književnosti i ilustracije za decu „KROKODOKODIL“, posetila je i Osnovnu školu „Stanoje Miljković“ u Brestovcu gde je sa đacima ove obrazovne ustanove razgovarala o toleranciji i prihvatanju različitosti.

Ja se mnogo radujem što sam baš u ovoj školi danas jer je ideja ovog festivala da motivišemo decu na čitanje i da prikažemo program festivala i seoskoj deci. Festival se održava već šestu godinu i uvek je neka druga tema. Imali smo temu: saradnja u dečjim knjigama između pisca i ilustratora, imali smo horor priču, bajke, putovanja, domaće knjige koje su pretočene u filmove i ove godine je tema: „U tuđim patikama“ jer želimo da razvijamo kod dece empatiju prema drugima i drugačijima. Izabrane su četiri knjige sa različitim temama. Imamo saradnju sa omladinskim pozorištem Dadov i vršnjaci naše publike, đaci šestog, sedmog, osmog razreda glume delove iz tih knjiga. Mi ih prikazujemo publici i zatim razgovaramo o tome kako bismo živeli spokojnije i bolje“, kaže književnica Jasminka Petrović.

Osim u druženju sa Jasminkom Petrović, najmlađa čitalačka publika moći će da uživa i u novoj knjizi ove autorke „Baštovanov san“.

Ilustrovao je Bob Živković i to je priča o prijateljstvu i nedavno mi je jedan dečak koji je pročitao knjigu rekao da je mu se u knjizi najviše dopalo to što se on promenio i oprostio svom prijatelju iz detinjstva. Negde jeste to poruka da je važno praštati i da je važno negovati prijateljstvo. Ja sam knjigu posvetila svim prijateljima jer smatram da su nam upravo prijatelji uz porodicu najvažniji“, istakla je književnica Jasminka Petrović.

Priliku da se upoznaju i druže sa Jasminkom Petrović, u okviru festivala Krokodokodil, osim đaka škole Stanoje Miljković imali su i učenici gradskih osnovnih škola u Narodnoj biblioteci u Boru.

„Krokodokodil“ i Jasminka Petrović u OŠ „Stanoje Miljković“ u Brestovcu , 9.april 2019. (RTV Bor)
Više iz ove kategorije "Susreti sela" u Boljevcu »

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik