24. Apr 2019. Poslednja promena 3:16 PM, Apr 23, 2019

Koliko su opasna energetska pića ?

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Energetska pića sve su popularnija među decom i mladima jer efikasno otklanjaju umor, deluju stimulativno, smanjuju stres i potrebu za snom, pa mlade najčešće  taj adrenalinski naboj navodi da ponovo posegnu za njima, ali pri tom potpuno zanemaruju opasnosti kojima se izlažu.

"Neželjeni efekti su veoma brojni. Od nekih najbanalnijih - mučnine, dijareje, može doći do oštećenja krvnih sudova, ubrzanog rada srca, preskakanja srca, povišenog krvnog pritiska, oštećenja jetre, bubrega. Takođe može doći do uznemirenosti, straha, napada panike, čak i do pojave epilepsije, može se javiti iznenadna moždana smrt ili iznenadna srčana smrt. Sastav energetskih pića je različit ali u većini slučajeva su prisutni šećer, kofein, taurin, guarana, žen šen, ginko biloba i D glukuronolakton. Bitna je i kombinacija i količina ovih supstanci, pa ako za primer uzmemo kofein gde je preporučena dnevna doza unosa 3 miligrama  po kilogramu telesne težine, onda nam dovoljno govori podatak da u litru energetskog pića ima oko 320 miligrama kofeina. Taurin se nalazi i u plodovima mora, u mesu, ali je preporučena dnevna doza unosa od 40 do 400 miligrama, a u energetskim napicima se nalazi i do 4 hiljade miligrama u jednom litru", kaže dr Srđan Petrović lekar dečjeg dispanzera Doma zdravlja u Boru.

Upozorenje koje stoji na limenci da se ne preporučuje mlađima od 18 godina, trudnicama i dojiljama, treba shvatiti krajnje ozbiljno, naglašava dr Petrović. To na žalost nije slučaj i u praksi, jer prema podacima Svetske zdravstvene organizacije energetska pića konzumira oko 70 odsto dece između 10 i 18 godina, 20 odsto mlađih od 10 godina i 30 odsto odraslih.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik