17. Aug 2018. Poslednja promena 11:12 AM, Aug 17, 2018

IX Festival obrazovanja odraslih

Objavljeno u Obrazovanje
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Tagovano

BOR - Opština Bor podstiče obrazovanje i učenje odraslih podržavanjem rada nevladinog sektora. Od 20 nevladinih organizacija koje su konkurisale ove godine odobreni su programi 11 organizacija. Želja je da ovi programi opstanu i prošire se novim, istakao je na devetom Festivalu obrazovanja i učenja odraslih "Učenje u zajednici" održanom u Narodnoj biblioteci Bor.

Mi bi smo želeli da putem ovog festivala afirmišemo obrazovanje odraslih da podstaknemo lokalnu zajednicu da podrži ovu oblast i da se kriza ne odrazi i ne utiče na ovu oblast“, rekao je  Dragan Ranđelović, predsednik Društva mladih istraživača Bor.

Na festivalu je istaknut značaj lokalne sredine i potrebe za obrazovanjem odraslih u njenim okvirima. Predstavljeni su brojni obrazovni programi iz različitih oblasti: ekologije, poljoprivrede, kulture, informatike, kao i organizacije koje ih realizuju.

Predstavili smo okvirni program za 2016. godinu, on ne sadrži sve programe već samo devet programa odabranih organizacija, dve institucije kulture: Biblioteke i Muzeja, program Centra za kontinuirano obrazovanje odraslih, koji je jedini javno priznat Centar za ovakav vid obrazovanja odraslih u našoj sredini, a jedan je od pet tog tipa koji postoje u Srbiji, kao i programe šest nevladinih organizacija: tri nevladine sa dužim stažom i tri organizacije koje tek treba da se osposobe za ovakav rad“, kaže Dragan Ranđelović, predsednik Društva mladih istraživača Bor.

Jedna od značajnih ustanova koja godinama afirmiše obrazovanje i učenje odraslih je i Centar za kontinuirano obrazovanje odraslih, koji postoji i već deset godina radi pri Tehničkoj školi u Boru. 

„Tehnička škola u Boru uspešno već preko deceniju je i regionalni centar za kontinuirano obrazovanje odraslih. Za to vreme imali smo preko 100 obuka i kroz obuke je prošlo preko 800 kandidata. Najviše smo sarađivali sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, gde su ljudi tražili kvalifikacije za razna zanimanja, a trenutno radimo sa Kazneno popravnim zavodima. Radimo tri obuke: proizvodnja ranog povrća, proizvodnja raznih vrsta hlebova i tehnika sito štampe. Dobili smo i ECD sertifikat tako da korisnici mogu da se prijave ako žele evropsku dozvolu“, istakao je Saša Stanković, direktor Tehničke škole Bor.

Polaznicima koji su uspešno završili obrazovne programe i školu novinarstva, uručeni su sertifikati. Organizatori IX Festivala obrazovanja i učenja odraslih su Društvo za obrazovanje odraslih Beograd, Društvo mladih istraživača, Nemačka saradnja i Narodna biblioteka Bor.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice