16. Aug 2018. Poslednja promena 3:18 PM, Aug 15, 2018

Ovčarstvo je budućnost Homolja

Objavljeno u Poljoprivreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Kada je pre petanestak godina ostao bez posla Vlada Surdulović iz Osanice, sela u Opštini Žagubica, se nije ni jednog trenutka  dvoumio. Kao poljoprivredni tehničar odmah se odlučio za stočarstvo, tim pre, jer za to ima idelane uslove. POčeo je paralelno  da gaji  ovce, ali i kvalitetne krave. Za sada mu je to jedini prihod, od koga živi njegova petočlana porodica. Od samog početka prednost je dao kvalitetu, a ne broju grla.

„Opredelio sam se za manji broj, jer  ih lakše održavam u kondiciji. Rasa je nastala  ukrštanjem  simentalske i  mobilijara   i kao takva pokazala se  za ovaj kraj izuzetno kvalitetna i po mesu i mleku“ - kaže Vlada Surdulović.

Da  je Vladi kvalitet najvažniji pokazuju i  priznanja. Učestvovao je na brojnim izložbama i sajmovima  i  uglavnom  osvajao prva mesta. To mu daje dodatni motiv da postojeći fond od pet grla poveća.

„Planiram ako imam pomoć od Ministrstva poljoprivede“ - odlučan je Surdulović.

Osim uzgoja kvalitetnih krava Vlada Surdulović iz Osanice čuva i ovce. Skoro tokom skoro cele zime one su na ispaši na okolnim  homoljskim planinama.  Opredelio se za svljišku  ovcu jer daje kvalitetno jagnje, ali i sir. Od jedne ovce kaže Vlada može da dobije deset kilograma izuzetno zdravog i kvalitetnog sira.

„Za sir imam kupce, a cena je od 700 do 800 dinara za kilogram.“

Ovčarstvo je budućnost Homolja dodao je na kraju i istakao da je najveći problem  u stočarstvu nedostatak organizovanog otkupa. Ako novi zakon o zadrugama reši  taj problem, Vlada će sasvim sigurno duplirati stočni fond. Ovakvim ambicioznim planovima on je izuzetan primer  svim  mladima koji još uvek nisu odabrali zanimanje. Pokazao da uz dobru volju i upornost može i od stočarstva dobro da se živi.

Pogledajte

Gost: Radiša Petković, koordinator rada Borskih osnovnih školaRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Maja Bakoč, v.d. direktor Turističke organizacije BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice