19. Sep 2018. Poslednja promena 8:03 AM, Sep 19, 2018

I poslednji dinar za izvršitelja

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

BOR - Neka lica svakodnevno viđate, osmehuju vam se, pomažu, umeju da kažu i izvini i hvala. Obilaze sva gradska dešavanja, stalno vedri i nasmejani, a zapravo kriju ozbiljne egzistencijalne probleme. Porodica Kojić iz Bora upravo je jedna od mnogih koja, iako je dan za penziju, na šalteru nije podigla ni dinar. Dugogodišnjim radom Miroslav Kojić zaslužio je penziju i svakog meseca prima 18 hiljada dinara. Ipak, već mesecima Miroslava na šalteru čekaju neprijatne informacije.

„Kada se sa računa skinu rata za kredit i privatnog izvršitelja, za mene ostane 200 dinara, ali na šalteru kažu da ni to nije sve za nas. Mogu da podignem 50, ostalo mi treba za održavanje računa. A šta ja da radim sa 50 dinara. Ni to nisam podigao jer će mi blokirati taj račun pa ću na sledeće primanje imati i taj problem“, kaže Miroslav Kojić.

Tročlana porodica Kojić pristojno je živela do 2008. godine, kada je Miroslav ostao bez posla, a do dana kada je stekao pravo na penziju dugovi su se gomilali. Veliki dug prema Javnom stambenom preduzeću Miroslav je izmirio tako što je podigao kredit čim je dobio penziju, međutim njega bez dinara već mesecima ostavlja privatni izvršitelj.

„Njegove usluge koštaju 42 hiljade dinara. Od aprila isplaćujem taj dug i platio sam. Sada mi je ponovo stigao račun da za izvršitelja dugujem još oko 26 hiljada. Izmirivao sam sve na vreme, dok mi nije umro brat od čije smo penzije plaćali komunalije. Tada se nagomilalo, ali da sam na vreme dobio moju penziju, sve bih izmirio. Kreditom sam platio dug za stan, a sada se pravi novi dug dok ja plaćam izvršitelja“, dodaje Kojić.

I dug prema izvršitelju Miroslav Kojić isplatiće za nekoliko meseci, međutim do tada porodica Kojić nema sredstava ni za osnovne životne potrebe. Iako su oboje bolesni, Miroslav i njegova žena nemaju mogućnost da kupe lekove,  a često svo troje ostaju gladni.

„Korisnici smo narodne kuhinje i taj obrok nekako rasporedimo. Duša me boli što su mi njih dvoje gladni. Ja ću se nekako snaći, ali oni moraju da jedu, a nemaju šta. Oni zavise od mene, moja je dužnost da ih nahranim, a nisam i oni sede gladni“, kaže Miroslav Kojić.

Dok ne isplati izvršitelja, Miroslav neće moći da plaća račune, koji se ponovo iz meseca u mesec gomilaju. Ipak, njihove želje nisu velike, tek malo hrane na stolu i zdravlje. Kojići se najiskrenije nadaju da će ljudi dobre volje pomoći koliko mogu, a kako Miroslav kaže, on će čim isplati izršitelja vratiti sve što može. Želja mu je samo da oni koji od njega zavise, sin i žena, ne sede gladni, a on će sve ostalo već rešiti nekako.

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik