26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Kuda vodi ovakvo novinarstvo?

Objavljeno u Mediji
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

U prethodnom periodu internet su preplavile loše vesti iz Bora, a dopisnici pojedinih nacionalnih, pa čak i lokalnih medija, potrudili su se da zarad čitanosti ili gledanosti, do detalja objasne svaki događaj iz oblasti crne hronike. Postavlja se pitanje kada su senzacionalizam i beskrupulozna borba za tržište, profesionalnu etiku i kodeks novinara ostavili po strani i to bez kazni za takve postupke?

SRBIJA, BOR - Da li se u Boru dešavaju samo loše stvari, da li baš ovde u okolini stanuju teroristi koji inače i nisu odavde, da li se samo u gradu bakra dešavaju nesreće, ili samo borska privreda i zdravstvo ne funkcionišu po pravilima široke javnosti? Sva ova pitanja potpuno opravdano postavljaju se nakon mora loših vesti i senzacionalističkih naslova koje nacionalni emiteri i internet portali objavljuju iz ovog kraja. Čini se da upravo ovako mračno, grad bakra vide dopisnici različitih kuća, koji u Bor inače i dolaze samo onda kada se nešto loše dogodi.

Svakodnevno lošoj slici doprinose i pojedini lokalni novinari koji u želji da baš njihov tekst dospe na strane medija za koje rade, ne biraju sredstva pa sve češće različite tragedije zavijaju u senzacionalizam, ne mareći ni za kodeks novinara ni za ljudskost pre svega. Do kuće u Šarbanovcu, gde žive roditelji jednog od povezanih sa napadom u Berlinu, osim dopisnika koji od neke prethodne nezgode Bor ni na slici nisu videli, požurili su i pojedini domaći novinari. Pitanje je kada su činjenice prestale da budu neophodne, kada je postalo normalno da se promovišu tuđe tragedije sa potpuno apsurdnim detaljima za javnost, kada su slike sa sahrana postale ono što se traži, i šta se sa tom javnošću dogodilo kada su takve vesti jedino što je zanima? Takođe, nepoznato je i gde su nestali oni takozvani čuvari kodeksa novinara, oni koji su u mogućnosti da propadanju profesije na put stanu kaznama. Gde su oni, dok pojedini medijji maloletne žrtve nasilja razvlače po naslovnim stranama i udarnim vestima, dok objavljuju i slike i puna imena onih protiv kojih presude nisu donete, pa i dok obilaze sahrane i zarad bolje prodaje lista ili veće gledanosti gotovo uživo prenose pogrebe, dok osuđuju, presuđuju, uzimaju uloge veštaka i detektiva, gubeći se u senzacionalizmu daleko od profesije, od časti i još dalje od osećaja za žrtve i njihove porodice?

Ima Bor i medije koji sveobuhvatno izveštavaju o svim aktuelnim temama, dok je drugima daleko da zbog za njih običnih infomacija dolaze. I ovde se neko trudi da bude bolje, da se život ne sastoji samo od tragedija i borbe za opstanak, da svaki segment života bude upotpunjen i drugačiji. Dešavaju se u gradu bakra i lepe stvari, rešavaju se komunalni problemi, ulaže se u bolje sutra, deca pripremaju priredbe, muzej organizuje izložbe, gotovo svake nedelje građani mogu da pogledaju neku predstavu ili dođu na koncert, a svakog vikenda tu su i dešavanja za ljubitelje sporta. Da li će senzacionalimu i beskrupuloznoj borbi za tržište neko stati na put, ili će lešinarsko izveštavanje, bez argumenata, činjenica i profesionalne etike, postati jedina opcija? Kuda ide ovakvo novinarstvo?

 

 

 

Autor: Marija Ćosić

 

 

 

Kuda vodi ovakvo novinarstvo?, 23. decembar 2016. (RTV Bor)

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik

Gosti: Dejan Aleksić, trener ŽKK Bor Vida Emeše, kapiten ŽKK Bor Nena Trajčevska, ŽKK BorRadio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Goran Vranov, streljački klub "Metalac" BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice