26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Za programe podrške preduzetništvu 12,5 milijardi dinara

Ministarstvo privrede i ove godine nudi programe podrške preduzetnicima i firmama, nakon što je Vladin projekat Godina preduzetništva prerastao u Deceniju preduzetništva. Privrednicima je na raspolaganju ukupno 12,5 milijardi dinara kroz programe Ministarstva, Razvojne agencije Srbije, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. Ključne programe realizuje devet ministarstva, državnih institucija i fondova, podrška će i dalje biti i finansijska i nefinansijska u vidu obuka, mentoringa i različitih radionica.

Jedna mogućnost jeste Program za firme koje su izašle iz startap faze i šire poslovanje – kroz poslovni prostor, kupovinu proizvodne opreme ili nabavku softvera i drugih nematerijalnih ulaganja. Javni poziv je već raspisan, a izdvojeno je 600 miliona dinara bespovratnih sredstava i 2,4 milijarde dinara povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Izdvojeno je i oko 550 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku opreme, a program je takođe kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita poslovnih banaka.

Za početnike u poslovanju Ministarstvo privrede i Fond nastavljaju podršku sa 150 miliona dinara bespovratnih sredstava i 350 miliona dinara kredita. Konkurs za ovaj program će tek biti raspisan.

Konkurs za Program podsticaja za studente i fakultete je već raspisan i namenjen je studentima i fakultetima koji imaju ideju kako da se najbolje, na neki nov način, iskoriste potencijali za razvoj njihovog regiona ili kraja. Ukupna sredstva za ovaj program su četiri miliona dinara.

Osim podrške Ministarstva privrede i drugih ministarstava i institucija koji su kapacitete i sredstva usmerili ka preduzetništvu, značajan deo podrške biće i novi finansijski izvori i instrumenti za mala i srednja preduzeća – poput programa COSME i drugih sličnih programa. Iz ovih izvora država je omogućila da privrednicima na raspolaganju bude 164,7 miliona evra povoljnih kredita.

Razvojna agencija Srbije, kroz poseban program, finansiraće i inovativna preduzeća i preduzeća u sektoru prerađivačke industrije za šta je opredeljeno ukupno 480 miliona dinara. Malim i srednjim preduzećima koja izvoze, preko Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza dostupna je podrška od 4,12 milijardi dinara, a sredstva su dostupna tokom cele godine. Mala i srednja preduzeća biće podržana i kroz program podrške opštinama za izgradnju industrijskih zona sa 550 miliona dinara, podsticaje filmskoj industriji od 400 miliona i podršku učeničkim firmama sa 10 miliona dinara.

Pogledajte

Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik