26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Sedam decenija pozorišta, a vekovna tradicija pozorišne umetnosti

ZAJEČAR - Pozorište u Zaječaru zvanično je osnovano 2. februara 1947. godine kao Oblasno narodno pozorište. Pozorišna tradicija u gradu na Timoku, duga je, međutim, više od stotinu godina i vezuje se nastanak i rad prvog stalnog profesionalnog teatra - Povlašćenog timočkog pozorišta „Gundulić“.

„Prvo profesionalno stalno pozorište u Zaječaru postojalo je još 1911. godine, brzo je zatvoreno, posle je otvoreno novo 1925., a zatim i ’47 godine kao i sva druga ili kao većina pozorišta u Srbiji, kao Šabačko, kao Pirotsko, formirana te godine, i tu zaječarsko pozorište baštini tih sedam decenija, ali mi ćemo pokušati u narednom periodu da baštinimo i ovih dodatnih 40 godina, kao što su to uradila i druga pozorišta u Srbiji“, kaže Davor Marušić, v.d. upravnika Pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović".

Uprkos brojnim problemima sa kojima se susretalo kroz decenije postojanja, pozorište u Zaječaru i dalje nosi epitet jedne od naznačajnijih institucija kulture u ovom delu Srbije.

„Prošle godine smo radili finansijsku konsolidaciju jer je pozorište bilo potpuno rastureno, po svim osnovama: repertoarskim, kadrovskim, finansijskim, međuljudskim. Mi smo sada negde oko nule i nastojaćemo to je sada imperativ svih imperativa, da u februaru krenemo da radimo novu predstavu“, kaže Davor Marušić v.d. upravnika Pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović".

Od prve odigrane predstave „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva do danas, u život ove ustanove, koja je bila i sreska i opštinska i gradska, pod imenom  Narodnog pozorišta Zaječar-Bor, Pozorišta Timočke krajine i „Zoran Radmilović“, dobar deo sebe utkali su brojni pozorišni umetnici iz zemlje i inostranstva.

„Ja ću vam samo reći, da je za ovih sedam decenija urađeno preko 400 premijera, da je 1965. bilo jedno od osnivača i pokretača i prvi domaćin Susreta profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, da ima dva festivala Dečiji festival „ZajeČar“ i Dane Zorana Radmilovića. Prošle godine obeležili smo 25. Zoranove dane, dakle puno premijera, događaja, puno značajnih predstava koje su zaječarsko pozorište postavile 80-tih godina na najznačajnije mesto u Srbiji. Ja ću vas podsetiti da je Zaječarsko pozorište pre 30 godina bilo najnagrađivanije pozorište van Beograda. To je velika stvar, to obavezuje, obavezuje ime Zorana Radmilovića, sama činjenica da ima toliku tradiciju, ima mnogo razloga da zaječarsko pozorište vratimo na mesto koje mu pripada“, ističe Davor Marušić v.d. upravnika Pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović".

Sedam decenija bitisanja, ali i pozorišnu tradiciju dužu od veka, Zaječarski teatar, obeležiće izvođenjem jedne od najdugovečnijih predstava iz repertoara: „Bluz osmeh“ rađenu po tekstu i režiji Miroljuba Nedovića. Predstava će biti održana u petak u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Sedam decenija pozorišta , 2. februar 2017. (RTV Bor)

Pogledajte

Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice