20. Aug 2017. Poslednja promena 5:07 PM, Aug 20, 2017

Moguće spajanje Doma zdravlja i Bolnice ?

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Objedinjena lekarska služba, kakav je bio Zdravstveni centar u Boru je početkom 2015. godine rasformirana na Dom zdravlja i Opštu bolnicu. Dve godine kasnije evidentno je da to nije bilo dobro zakonsko rešenje jer obe ustanove imaju problem sa kadrovima. U Opštoj bolnici trenutno radi 611 radnika, četiri manje u odnosu na maksimalan broj koji je prema Uredbi Vlade Srbije u Boru dozvoljen. Problem je višak nemedicinskih radnika, dok je sa druge strane manjak medicinskog osoblja.

„Od jedne medicinske kuće, koja je dobro funkcionisala, napravili smo dve manje koje sada mnogo teže rade. Mi smo prirodna celina, podeljeni smo veštački, tako da su se određene službe u Bolnici našle u problemu, jer nemamo dovoljan broj izvršilaca. Najteže je na Odeljenju pedijatrije, gde imamo samo četiri lekara, a služba mora da radi 24 sata. To je izuzetno teško. Problem je i sa rendgenolozima, zbog specifičnosti njihovog posla, jer je njihovo radno vreme šest sati i zbog njihove dislokacije jer imamo i odeljenje u Domu zdravlja. S obzirom na restriktivnu politiku države u vezi zapošljavanja, biće sve više problema i na drugim odeljenjima, koja za sada funkcionišu. Spajanjem u Zdravstveni centar dobili bi mogućnost za slanje lekara opšte prakse iz Doma zdravlja na specijalizaciju i to bi bio prvi korak. Mi smo od Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru dobili preporuku da možemo da pošaljemo devet lekara na specijalizaciju, ali se postavlja pitanje kome ih dati, kada u Opštoj bolnici imamo samo dva lekara opšte prakse, a iz Doma zdravlja zbog zabrane zapošlavanja, ne možemo da primimo nove na specijalizaciju", kaže dr Goran Joksimović, v.d. direktora Opšte bolnice Bor.

Prirodnim odlivom i odlaskom u penziju, stalno se smanjuje broj specijalista i medicinskog osoblja, dok istovremeno traje zabrana prijema novih radnika. Usvajanjem izmena Zakona o zdravstvu koji bi omogućio  ponovno formiranjem Zdravstvenog centra ovaj problem bi mogao barem delimčno da bude rešen. Prema najavama tako nešto moglo bi u praksi da se desi već do kraja ove godine.

 

Pogledajte

Nedeljni pregled najvažnijih vesti Televizije Bor. Nedeljom u 19.20 h.Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Info 7

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Aktuelno

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik