20. Aug 2017. Poslednja promena 5:07 PM, Aug 20, 2017

Vazduh u Boru prve kategorije

BOR - Od 1976. godine, kada je počelo da se meri zagađenje, Bor je po kvalitetu vazduha stalno spadao u treću kategoriju, zbog velike prosečne koncentracije sumpor dioksida. Posle izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline i njihovog puštanja u rad, to više nije slučaj, kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine. Očitavanja sa mernih stanica pokazuju da je kvalitet vazduha među najboljim u Srbiji i da je stigao do prve kategorije.

Prema rečima generalnog direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog, kombinat bakra je samo po osnovu naknade štete od posledica zagađenja, meštanima okolnih sela 2014. i 2015. godine isplatio gotovo stotinu miliona dinara, a 2016. godine nije podnet ni jedan zahtev za isplatu štete, što je dovoljan pokazatelj da su nova topionica i fabrika sumporne kiseline dale očekivane rezultate.

"Bor je 2006. godine bio najcrnja tačka u Evropi po zagađenju. Mi smo i 2010. godine u novembru imali akcidentnu situaciju, kada je zagađenje dostiglio 31.800 mikrograma sumpor dioksida po metru kubnom, a sada se kreće oko 60. Danas, posle završetka nove topionice i fabrike sumporne kiseline, Bor je ekološka zvezda, najčistiji grad u Srbiji i na Balkanu. Koncentarcija sumpor dioksida je pala deset do dvadeset puta i daleko je ispod zakonom propisane granice", rekao je Spaskovski.

To potvrđuje i Tihomir Popović, načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, koji naglašava da je 2006. godine Bor bio najzagađeniji grad Evrope i crna tačka na Balkanu.

"Imamo situaciju da je 2016. godine od jednog crnog slučaja, kakav je ranije bio, centar Bora, gde se nalazi jedna od mernih stanica, postao "lepotica dana" odnosno zvezda poboljšanja ekološkog stanja u Republici Srbiji, jer je koncentracija sumpor dioksida prošle godine bila ispod zakonskog nivoa u Srbiji i u Evropskoj uniji",  naglašava Popović.

Broj mernih stanica u Boru, u odnosu na veličinu grada, najveći je u Srbiji. U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da je postignut i dogovor sa Rudarsko - topioničarskim basenom Bor o pomoći za održavanje mernih stanica i njiihovo servisiranje, kako bi i nadalje stalno imali sve podatke o zagađenju vazduha u realnom vremenu.

 

Pogledajte

Nedeljni pregled najvažnijih vesti Televizije Bor. Nedeljom u 19.20 h.Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Info 7

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Aktuelno

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik