25. Apr 2018. Poslednja promena 2:55 PM, Apr 24, 2018

Inovativni lekovi stigli do pacijenata

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SRBIJA - Savremena terapija, na koju su pacijenti koji boluju od melanoma, karcinoma jetre i prostate, čekali godinama konačno je stigla do njih. Odluku da se na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stave 23 inovativna leka, za najteža oboljenja u pedijatriji, transplantirane bolesnike, teška hematološka oboljenja, onkološka oboljenja, donela je Vlada krajem prošle godine.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Srbije kažu da su savremenu terapiju počeli da dobijaju pacijenti oboleli od melanoma, pacijenti sa karcinomom jetre i prostate, kao i oboleli od teških hematoloških oboljenja. U četiri referentna onkološka centra u Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu u kojima savremena terapija jedino i može da se daje, stiglo je šest novih lekova za najteže pacijente.

Inovativni lekovi su pametni lekovi koji ciljano deluju na tumorske ćelije, te imaju mnogo manje toksičnih efekata i pacijent dobija bolji kvalitet života. Oni dovode do značajnog produžetka preživljavanja kod onkoloških pacijenata, ali i do boljeg kvaliteta života, kažu lekari.

Pogledajte

Gost: Aleksandar Dinić, trener u Gimnastičkom klubu BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Gosti: Zvezdica Pavlović, profesor ekonomske grupe predmeta u ETŠ u Boru i Isidora Bogdanović, učenica 4. razreda ETŠ...

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik