26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Ima interesovanja za strateško partnerstvo sa RTB-om Bor

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Interesovanje stranih kompanija za strateško partnerstvo sa Rudarsko topioničarskim basenom Bor postoji, ali je konkretna realizacija celog postupka još daleko, rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski u emisiji "Aktuelno" Televizije Bor.

BOR - Rudarsko topioničarskom basenu Bor je strateški partner neophodan, prvenstveno zbog povećanja proizvodnje iz sopstvenih sirovina i ulaganja u nove rudnike. Za početak eksploatacije rudnika Cerovo primarno i rudnog tela Borska reka potrebna su velika sredstva, koja kombinat bakra nema. Skok cene bakra na svetskoj berzi i procene da će se ovaj trend i narednih godina nastaviti, doprineo je interesovanju za strateško partnerstvo sa RTB-om Bor. Ipak, realizacija takvog postupka nije jednostavna, a konačna realizacija je još daleko.

"Za strateško partnerstvo sa Rudarsko topioničarskim basenom Bor i eventualno učešće na međunarodnom tenderu zainteresovano je nekoliko ozbiljnih kineskih, kanadskih i američkih kompanija, ali su konkretni pregovori i njihova realizacija još daleko. Svaka od tih kompanija želi da sagleda i proceni vrednost prirodnog bogatstva, opreme, tehnologije koja se primenjuje i stručnost osoblja u kombinatu bakra, kako bi odlučili da li će uložiti novac. Tek posle toga može da bude organizovan međunarodni tender na koji bi zainteresovane kompanije mogle da se jave i da u zavisnosti od ponuđenih uslova najbolja ponuda bude prihvaćena. Ceo taj postupak nije jednostavan i svakako će potrajati", kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Procenjuje se da bi za pokretanje eksploatacije rudnika Cerovo primarno bilo potrebno oko 250 miliona evra, za Borsku reku oko 150 miliona, dok je za povećanje proizvodnje u Rudniku bakra Majdanpek potrebno u ovom trenutku 25 do 30 miliona evra, naglasio je Spaskovski.

Ima interesovanja za strateško partnerstvo sa RTB-om Bor, 15. mart 2017. (RTV Bor)

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik

Gosti: Dejan Aleksić, trener ŽKK Bor Vida Emeše, kapiten ŽKK Bor Nena Trajčevska, ŽKK BorRadio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Goran Vranov, streljački klub "Metalac" BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice