26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Veče ćirilice

Objavljeno u Kultura
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U organizaciji Eparhije Timočke i neformalne grupe građana "Ćirilizacija" sinoć je u Muzičkoj školi u Boru održano predavanje "Značaj i položaj ćirilice u novijoj istoriji". Predavač je bio osnivač internet projekta "Ćirilizacija"  Ivan Topić.

BOR - U sklopu projekta "Veče ćirilice" koji se realizuje u Srbiji i Republici Srpskoj i u Boru je održano predavanje na temu "Značaj i položaj ćirilice u savremenoj srpskoj istoriji". Namera ovog edukativnog predavanja je podizanje svesti u srpskom narodu o važnosti ćirilice kao jednog od osnovih nacionalnih elemenata.

"Cilj nam je da probudimo svest na kulturan način i pokažemo ljudima da ćirilica zaista vredi. Značaj je ogroman, ali položaj nije na zavidnom nivou iako Ustav garantuje položaj ćirilice", rekao je Ivan Topić, osnivač internet projekta Ćirilizacija.

Mnogi ljudi su stradali u ovom periodu za ćirilicu i ako ništa drugo iz zahvalnosti prema njima smo dužni da koristimo ovo pismo. Na žalost, osim srpskog udruženja "Ćirilica" iz Beograda, niko se ozbiljnije ne bavi ovim pitanjem.

"Zato sam odlućio da pokrenem manju kampanju na internetu i kroz predavanja. Tim pitanjem bi trebalo prevashodno da se bavi država kroz pravni i zakonodavni sistem", dodao je Topić.

Koliki je značaj i važnost ćirilice pokazali su i mnogi inostrani naučnici i stručnjaci poput nemačkog lekara Vernera Vebera koji je doktorirao na tezu "Azbuke sveta" i došao do zaključka da je najsavršenije svetsko pismo upravo srpska ćirilica. Zatim irski dramski pisac i nobelovac Džordž Bernard Šo hteo je novčano da nagradi onog Engleza koji reformiše englesku abecedu po ugledu na srpsku ćirilicu, istaknuto je na predavanjima u Boru.

Pogledajte

Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice