26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Počeli 56. „Susreti sela opštine Bor“

Objavljeno u Kultura
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tradicionalna 56.manifestacija "Susreti sela opštine Bor" počela je sinoć u Krivelju nadmetanjem kulturno umetničkih društava sela domaćina i Šarbanovca. Svečanom otvaranju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave Bor. 

BOR, KRIVELJ - U Krivelju, selu pobedniku prošlogodišnje manifestacije, sinoć su svečano otvoreni 56. "Susreti sela Opštine Bor". Ova manifestacija je dokaz da svi učesnici i organizatori više od pola veka uspešno brinu o tradiciji ovog kraja, jer je cilj susreta sela upravo čuvanje od zaborava izvorne narodne pesme, folklora, predanja, nošnji, rečju svega što predstavlja narodno stvaralaštvo. Zato je na otvaranju u Krivelju predsednik Opštine Bor Živorad Petrović obećao da će lokalna samouprava i narednih godina pomagati ovu jedinstvenu manifestaciju u Srbiji.

"Susreti sela su mostovi, a znamo da mostovi spajaju, a ne razdvajaju ljude. Mladi naraštaji bi trebalo da nastave tradiciju svojih predaka", rekao je na otvaranju predsednik Opštine Bor, Živorad Petrović.

Na ovogodišnjoj manifestaciji nadmetaće se devet sela, a neće učestvovati kulturno umetnička društva iz Gornjana, Tande i Luke. Prvi domaćin, pobednik iz prošlogodišnjeg ciklusa, Kulturo umetničko društvo "Banjica", ugostilo je članove KUD-a "Branislav Nušić" iz Šarbanovca. Amateri ova dva sela sinoć su na sceni prikazali običaj odlaska u vojsku i potvrdili da im je ovogodišnja tema dobro poznata.

"Običaj je jedinstven, kroz pesmu i igru prikazali smo kako se regrut pedesetih godina pripremao u vojsku", rekao je Vlasta Bačilović, predsednik KUD-a "Banjica" Krivelj.  

Prema propozicijama do sredine maja, biće održano 18 susreta kulturno umetničkih društava, a svako selo će po dva puta biti gost i domaćin.

"Manifestacija koja traje 56 godina zaslužuje sve pohvale pokrovitelja, organizatora i svih koji verodostojno čuvaju izvornost našeg kraja", istakao je direktor Centra za kulturu Daniel Čorboloković.

Organizatori Susreta sela borske opštine 2017. su Centar za kulturu i kulturno-umetnička društva sela učesnika, a pokrovitelj je Opština Bor.

 

 

Počeli 56. „Susreti sela opštine Bor“, 19. mart 2017. (RTV Bor)
Više iz ove kategorije Svetski dan poezije »

Pogledajte

Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice