26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Umesto mlečnih krava - koze

Objavljeno u Poljoprivreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zoran i Žikica Jović  iz Tande kod Bora imaju četrdesetak koza i među najvećim su odgajivačima u borskoj opštini. Pošto imaju idealne uslove za gajenje, sasvim sigurno broj će narednih godina i dalje povećavati.

BOR,TANDA - Bračni par Žikica i Zoran Jović iz Tande kod Bora kozarstvom su počeli da se bave pre nekoliko godina sasvim neplanirano. U štali su tada imali dvadeset mlečnih krava, a za svoje potrebe su kupili dve koze. Pošto su one bile jedine u okolini, meštani su od njih počeli da kupuju mleko. Ubrzo su shvatili da je kozarstvo unosniji posao. Postepeno su počeli da rasprodaju krave, a kupuju koze.

"Otkupna cena kravljeg mleka se nije menjala nekoliko godina, a troškovi proizvodnje su rasli. Zato smo odlučili da pređemo na kozarstvo i zadovoljni smo. Od dve sada imamo 40 koza", rekla je Žikica.

Jovići nisu umatičili stado i za sada neplaniraju. Nije im važna čista rasa, zadovoljni su i postojećim sanskim i alpino kozama, jer im kupci najviše traže mleko i sir.

"Kupci nam dolaze kući i sve prodamo, kilogram sira je 500 dinara, i nama ta cena odgovara, jer ne moramo da idemo na pijacu", dodala je Žikica Jović.

Osim što  je kozarstvo rentablnije i omogućava im dobar život, Jovići kažu da je čuvanje koza i lakši posao. Ne traži veliko angažovanje stočara kao u govedarstvu tako da planiraju povećanje stada.

"Za sada ćemo povećati stado na 50 koza, a na dalje videćemo", kategorična je Žikica.

Žikica kaže da imaju i idealne uslove za čuvanje koza. Napasaju ih gotovo tokom cele godine na površini od oko 60 hektara u ekološki čistoj i netaknutoj prirodi podno planina Deli Jovan i Stol.

Umesto mlečnih krava- koze, 19. mart 2017. (RTV Bor)
Više iz ove kategorije Ratari presejavaju njive »

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik

Gosti: Dejan Aleksić, trener ŽKK Bor Vida Emeše, kapiten ŽKK Bor Nena Trajčevska, ŽKK BorRadio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Goran Vranov, streljački klub "Metalac" BorRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice