25. Jun 2018. Poslednja promena 2:24 PM, Jun 25, 2018

Priprema i upis budućih prvaka

Objavljeno u Obrazovanje
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Upis đaka u prvi razred osnovne škole je u toku i traje do 1. septembra kada počinje nova školska godina. Iako ima još dovoljno vremena, ne treba čekati poslednji trenutak, jer se osim dokumentacije koju treba da prilože roditelji, u školi obavlja i testiranje dece, pa je bolje sve obaviti blagovremeno, kako bi se deca što bolje pripremila za taj veliki i veoma značajan događaj.

 

SRBIJA, BOR - Polazak deteta u školu je veliki  događaj ne samo za dete, već i za kompletnu porodicu. To je trenutak kada se dete na neki način odvaja od roditelja i polako ulazi u svet odgovornosti i obaveza. Ovo je velika i značajna prekretnica u životu svakog  deteta, događaj koji će pamtiti celog života.

"Polazak dece u prvi razred je svakako jedan značajan događaj koji treba shvatiti kao svečani čin, pre svega za decu, a onda i za roditelje. Strahovi postoje, to su neki realni strahovi od nepoznatog i novog, ali ono što je bitno jeste da roditelji ne projektuju te strahove na decu, već da ih podrže i bodre kako bi deca na najbolji mogući način krenula prvi dan u školu. Često me roditelji pitaju koliko deca treba da imaju predznanje pre polaska u prvi razred, ono što je bitno je da svakako talente najbolje prepoznaju roditelji i te neke sposobnosti i sklonosti  ka određenim stvarima treba pravocirati da bi se razvile kasnije do nekog svog maksimuma. Ne treba sputavati decu, ali isto tako s druge strane ne treba forsirati dete da po svaku cenu mora da ima određenu količinu znanja sa polaskom u školu", kaže Ivana Mladenović, psiholog u Osovnoj školi "Branko Radičević" u Boru.

Upis dece u prvi razred je u toku i traje do 1.septembra, ali ne treba čekati poslednji trenutak, jer se osim dokumentacije koju treba da prilože roditelji, u školi obavlja i testiranje dece.

"Kada roditelj dovede dete na testiranje zaista nije potrebno plašiti ga da je to nešto strašno, to je prosto test koji smo svi mi prošli i koji će u buduće sva deca prolaziti da bi se upisala u prvi razred. Ono što je važno jeste da ni jedno dete ne može da padne test. Test nam služi samo da bi videli koji je početni nivo inteligencije i da bi smo lakše znali kako da se ophodimo prema detetu. Pri upisu, roditelj podnosi dokumentaciju, kopiju izvoda iz matične knjige rođenih za dete, potvrdu o mestu prebivališta roditelja, lekarsko uverenje i potvrdu o završenom pripremnom predškolskom programu. Ta potvrda može se dostaviti i naknadno, po završetku pripremnog programa", rekla je Irena Rančić, pedagog u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Boru

Priča o školi treba da obuhvati sve lepe, ali i manje lepe situacije. Naravno, nikako ne treba zastrašivati dete školom, pretiti mu školom. Na taj način kod deteta se može razviti otpor prema školi. Dakle, priprema deteta za polazak u školu je jedan zahtevan zadatak, ali ukoliko se roditelj  potrudi da ga dobro osmisli, može da bude veoma izazovan i interesantan.

 

Autor: Branislava Ilić

 

 

 

Priprema i upis budućih prvaka, 19. mart 2017. (RTV Bor)

Pogledajte

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Majdanpeka

Gosti: Selena Ristić Vitomirović, Dečiji centar ZaječarRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Boljevca