24. Feb 2018. Poslednja promena 12:46 PM, Feb 24, 2018

Ratari presejavaju njive

Objavljeno u Poljoprivreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR,BRESTOVAC-Nakon dugotrajne i hladne zime jesenji usevi na području  borske opštine su, uglavnom, u lošem stanju. Zbog niske temperature i dužeg zadržavanja vode na njivama, u ataru sela Brestovac  nicanje je neujednačeno, pa su mnogi ratari već presejali parcele.

Presejao sam šest hektara", kaže najveći proizvođač ratarskih kultura u brestovačkom ataru Nenad Atanacković.

Pod pšenicom imam 12 hektarai situacija  je šarolika, zato ću uskoro morati da presejem one najlošije parcele“, dodaje Boban Andrejić.

 S obzirom na postojeću situaciju, na skoro 40 odsto parcela ratari ove godine neće imati šta da žanju. Zato je preporuka da te njive u zavisnosti od potreba što pre preseju.

 „U borskoj opštini, koja je stočarska, ratarima preporučujem da preseju ovsem i ječmom, ali ne i ozimom pšenicom. Bolje bi bilo da se, ipak, odluče za kukuruz, jer prolećna setva je na pragu", rekao je direktor PSSS u Negotinu Vladica Gavrilović.

Stručnjaci Poljoprivredno savetodavne službe u Negotinu kažu da je jesenje useve koji su nikli trebalo prihraniti iz dva puta, 70 odsto planiranog đubriva trebalo je baciti početkom ovog mesaca ,a do kraja marta dodati i ostalo đubrivo. S obzirom na dužu setvu još uvek nije kasno za prihranu useva ,dodao je Gavrilović.

Više iz ove kategorije Cvetanje kajsija »

Pogledajte

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Aktuelno
Kategorija: Dnevnik
Kategorija: Dnevnik