20. Aug 2017. Poslednja promena 5:07 PM, Aug 20, 2017

Majdanpek je rudnik budućnosti

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

BOR - Strateški zadatak Rudarsko-topioničarskog basena Bor je da planski, projektantski i tehnički u Rudniku bakra Majdanpek što pre otkrije „Južni“, a potom i „Severni revir“, i brzo dođe do rezervi od 370 miliona tona rude. Da bi se to ostvarilo neophodno je ulaganje 20 do 30 miliona evra u mehanizaciju koja bi pre svega bila angažovana na raskrivanju ležišta, ali bi i obezbedila povećanje proizvodnje na 7,2 miliona tona rude godišnje.

Iz ukupnih rezervi „Majdanpeka“ može se izvući oko milion i po tona bakra i više od 30 tona zlata. Rudnik bakra Majdanpek može da ostvari najveći profit za RTB Bor jer tamo ruda ima veći sadržaj bakra i zlata, a oba metala danas imaju dobru cenu. Zato je „Majdanpek“ rudnik budućnosti, rudnik koji sa sadašnjim rezervama garantuje još ceo jedan vek eksploatacije", naglasio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Da bi efikasnost bila na visokom nivou i raskrivanje bilo dinamično, potrebno je nabaviti šest teških kamiona, buldozer, bušilicu i bager, a povećanje proizvodnje poboljšaće odnos domaćeg i uvoznog koncentrata koji je sada 60 prema 40 na 75 prema 25 odsto.

Majdanpek je rudnik budućnosti, 1. april 2017. (RTV Bor)

Pogledajte

Nedeljni pregled najvažnijih vesti Televizije Bor. Nedeljom u 19.20 h.Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Info 7

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Aktuelno

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik