28. Jun 2017. Poslednja promena 3:26 PM, Jun 27, 2017

Majdanpek je rudnik budućnosti

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

BOR - Strateški zadatak Rudarsko-topioničarskog basena Bor je da planski, projektantski i tehnički u Rudniku bakra Majdanpek što pre otkrije „Južni“, a potom i „Severni revir“, i brzo dođe do rezervi od 370 miliona tona rude. Da bi se to ostvarilo neophodno je ulaganje 20 do 30 miliona evra u mehanizaciju koja bi pre svega bila angažovana na raskrivanju ležišta, ali bi i obezbedila povećanje proizvodnje na 7,2 miliona tona rude godišnje.

Iz ukupnih rezervi „Majdanpeka“ može se izvući oko milion i po tona bakra i više od 30 tona zlata. Rudnik bakra Majdanpek može da ostvari najveći profit za RTB Bor jer tamo ruda ima veći sadržaj bakra i zlata, a oba metala danas imaju dobru cenu. Zato je „Majdanpek“ rudnik budućnosti, rudnik koji sa sadašnjim rezervama garantuje još ceo jedan vek eksploatacije", naglasio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Da bi efikasnost bila na visokom nivou i raskrivanje bilo dinamično, potrebno je nabaviti šest teških kamiona, buldozer, bušilicu i bager, a povećanje proizvodnje poboljšaće odnos domaćeg i uvoznog koncentrata koji je sada 60 prema 40 na 75 prema 25 odsto.

Majdanpek je rudnik budućnosti, 1. april 2017. (RTV Bor)

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik
Kategorija: Gosti Budilice
Kategorija: Gosti Budilice