19. Aug 2017. Poslednja promena 3:09 PM, Aug 19, 2017

Svetski dan zdravlja pod sloganom "Depresija - hajde da razgovaramo"

BOR - Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 322 miliona lјudi u svetu pati od depresije koja je glavni uzrok čak 800 hiljada samoubistava godišnje i predstavlјa drugi vodeći uzrok smrti među mlađom populacijom. Od depresije u Srbiji pati više od 400 hiljada ljudi, dnosno pet odsto populacije. Upravo u cilju prevencije i uspešnijeg lečenja, tema ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja, koji se kroz različita predavanja i kampanje obeležava širom sveta, jeste „Depresija – hajde da razgovaramo”. Osnovni cilj kampanja jeste bolјa informisanost javnosti o uzrocima i mogućim posledicama depresije, kako bi depresivne osobe prepoznale simptome i zatražile pomoć, ali i kako bi porodica, prijatelјi i kolege depresivnih osoba mogli da pruže pomoć.

Specijalista higijene preventivne medicine borskog Doma zdravlja, doktorka Snežana Čučović, istakla je da su depresiji najpodložniji tinejdžeri, zatim žene u trudnoći i nakon porođaja, stariji od 60 godina i socijalno ugroženi.

Depresiju karakterišu tuga, gubitak interesovanja za događaje iz neposredne okoline, nemogućnost obavlјanja svakodnevnih aktivnosti u trajanju od najmanje dve nedelјe. Ova bolest uzrokuje duševnu patnju i može da utiče na sposobnost lјudi da obavlјaju čak i najjednostavnije zadatke, može da dovede do razarajućih posledica na odnose sa porodicom i prijatelјima. Lekari poručuju da se depresija može efikasno sprečiti i lečiti. Lečenje obično uklјučuje psihoterapiju i korišćenje antidepresivnih lekova, ali prvi korak ka oporavku od depresije najčešće je razgovor sa osobama od poverenja.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova. Produkcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Dnevnik

Gost: Dragana Ignjatović, v.d.direktora Muzeja rudarstva i metalurgije BorRadio televizija Bor ( RTV...

Kategorija: Gosti Budilice