27. May 2018. Poslednja promena 9:34 AM, May 27, 2018

Farbanje uskršnjih jaja

Objavljeno u Kultura
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru organizovana je radionica povodom predstojećeg, najvećeg hrišćanskog praznika, Uskrsa. Uoči Uskrsa običaj je da se farbaju jaja, a vremenom su se osim klasičnog bojenja u simboličnu crvenu boju, pojavile i druge tehnike. Najmlađim Boranima domaćice iz okolnih sela predstavile su tehniku farbanja voskom, gde se osim obojenog voska koriste šaralica i mašta za što ukrašenije jaje.

 

BOR - Jedan od običaja, koji se vremenom nije iskorenio, čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja uoči Uskrsa. Domaćica, po tradiciji, vaskršnja jaja boji na Veliki petak, na dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve misli upućene ka nevinom stradanju Isusa Hrista. Jaja se farbaju u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena putovala u Rim da propoveda Jevanđelje i tom prilikom posetila cara Tiberija koji nije verovao u uskrsnuće Isusa. Ona mu je, u znak pažnje, kao poklon, predala crveno jaje i pozdravila ga rečima: "Hristos Vaskrse". Postoji i legenda da su sve kokoške u Jerusalimu snele crvena jaja, što je takođe bio dokaz Isusovog uskrsnuća. Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja.

U novije vreme uskršnje korpe osim crvenih, krase i jaja drugih boja, ukrašena različitim starim, gotovo zaboravljenim, ali i savremenijim tehnikama. Jedna od tradicionalnih tehnika jeste i farbanje jaja voskom, što je predstavljeno na radionici organizovanoj u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru. Najmlađim Boranima domaćice iz okolnih sela predstavile su tehniku gde se osim obojenog voska koriste šaralica i mašta za što ukrašenije jaje.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se "čuvarkuća". Za ovaj praznik vezan je i običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, pa kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga dobijaju. Najmlađima je posebno interesantan običaj tucanja jajima, a vernici se za Uskrs pozdravljaju rečima "Hristos vaskrese" i "Vaistinu vaskrese".

 

Autor: Marija Ćosić

Više iz ove kategorije Narodni običaji za Uskrs »

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Majdanpeka

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Zaječara