25. Jun 2018. Poslednja promena 2:24 PM, Jun 25, 2018

Veće zarade u ustanovama kulture

BOR - Odbornici Skupštine opštine Bor usvojili su na poslednjoj sednici odluku kojom je predviđeno izdvajanje 11 miliona dinara iz opštinskog budžeta za povećanje zarada u ustanovama kulture, socijalne zaštite i predškolskoj ustanovi za decu "Bambi". Tom odlukom zarade u ovim sektorima usklađuju se sa novom cenom rada iz decembra 2016. godine, koja iznosi 2.512,45 dinara i sa odlukom republičkog parlamenta koji je početkom decembra prošle godine usvojio izmene izmene Zakona o budžetskom sistemu kojim je predviđeno povećanje zarada u delu javnog sektora.

„Malo se kasnilo sa povećanjem ne iz razloga što Opština nije želela ili nije imala para, već smo čekali odluku Ministarstva finansija da uvećamo budžet, masu za plate, odnosno za to povećanje. To je jedini razlog kašnjenja. Jeste da su radnici ovih ustanova čekali, ali sada nema razloga za brigu niti za nezadovoljstvo. U svakom slučaju radnicima će svakako dosta značiti  to povećanje i mislim da upravo to govori u prilog stanja budžeta ne samo opštinskog već i na republičkom nivou, da ide u zaista pozitivnom smeru i da se stvaraju realni uslovi za povećanje plata ne samo u ovim sektorima: prosveti i ustanovama kulture nego se nadam i da će to biti i za administraciju u lokalnoj samoupravi“, kaže zamenik predsednika Opštine Bor Saša Vukadinović.

Primenom Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada i drugih primanja kod korisnika javnih sredstava iz 2014. godine, kojom je osnovica zarade umanjena za 10 odsto, odnosila se sve korisnike javnih sredstava, pa i na ustanove iz oblasti kulture. Promenom cene rada i izmenama Zakona o budžetskom sistemu omogućeno je da te zarade u sektoru kulture budu uvećane za pet odsto.

„Trenutan broj radnika u Muzeju rudarstva i metalurgije je 21. Prosečna zarada u neto iznosu za 2016. godinu je bila 35.311dinara što bi sa ovih pet odsto povećanja, koliko sleduje, iznosilo negde 1500 do 1600 dinara prosečno na ovu zaradu. Svako povećanje zarada naravno znači svakom zaposlenom, kaže direktor Muzeja rudarstva i metalurgije Bor Igor Jovanović.

„Zakonom o sistemu plata zaposlenima u javnom sektoru data je mogućnost uvećanja osnovica za obračun i isplatu plata u ustanovama kulture. Lokalna samopuprava je uložila napor da ustanove kulture dobiju uvećanje od pet posto. Ustanova Centar za kulturu ima ukupno 14 zaposlenih, prosečna zarada je 31.500 dinara, što znači da će 1500 dinara biti uvećanje od ovih pet odsto“, kaže direktor Ustanove Centar za kulturu Opštine Bor, Daniel Čorboloković.

To praktično znači da će između ostalih, zaposleni u ustanovama kulture od aprila primati zaradu uvećanu za pet odsto.

Povećanje zarada u ustanovama kulture, 19. april 2017. (RTV Bor)
Više iz ove kategorije Naplata komunalnih usluga »

Pogledajte

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Majdanpeka

Gosti: Selena Ristić Vitomirović, Dečiji centar ZaječarRadio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Hronika Boljevca